Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

AVIZ IMPORTANT
pentru cetăţenii RM cu copii minori!

La călătoria copilului minor cu însoţitorii de bord sau cu o altă persoană decît părinţii săi (rude, prieteni), Vă recomandăm prevenirea din timp a companiei aeriene despre zborul neinsoţit al minorului, prin informarea agentului care perfectează biletul de calatorie.

În cazul în care minorul călătoreşte cu compania Airmoldova vă rugăm să contactaţi reprezentantul companiei respective în Italia (GS AIR) la numărul: 00393 471323162 (Italia)

Sfaturi de călătorie Republica Italiana

pdf[20,2 Mb]
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în Republica Italiană

Ghid pentru cetăţenii străini întitulat „In Italia in Regola” publicat în limba italiană, engleză şi rusă care conţine informaţii/sfaturi utile la subiecte precum: eliberarea permiselor de şedere, încadrarea în cîmpul muncii; reunificarea familiei, minorii aflaţi fără însoţitori, acordarea cetăţeniei italiene, etc.

pdf[1,85 Mb]
Ghid pentru cetăţenii străini „In Italia in Regola” (în limba italiană)

pdf[1,67 Mb]
Ghid pentru cetăţenii străini „In Italia in Regola” (în limba engleză)

pdf[1,78 Mb]
Ghid pentru cetăţenii străini „In Italia in Regola” (în limba rusă)

Ghidul poate fi accesat şi la următorul link: www.interno.it

Centre de Servicii pentru Imigrare (CSI)

Provincia Roma a inaugurat 13 Centre de Servicii pentru Imigrare (CSI) în orăşelele Cerveteri, Morlupo, Monterotondo, Guidonia, Primavalle, Tivoli, Cinecittà, Dragoncello, Palidoro, Fiumicino, Frascati, Pomezia, Colleferro, care sunt destinate migranţilor prezenţi pe teritoriul Provinciei Roma şi cetăţenilor italieni care au necesitatea de a fi informaţi la subiectul migrării.

Obiectivul CSI este de a ajuta persoana migrată pentru a regulariza şederea sa în Italia, favorizînd astfel accesul la serviciile publice şi private. Centrele sunt deschise publicului de luni pînă vineri, între orele 9.00 şi 12.00, pentru zilele de marţi şi joi este prevăzut un program extins de la 14.45-16.45. Centrele oferă informaţii şi consultaţii prin telefon. Toate serviciile oferite sunt gratuite. Serviciile sunt prestate în peste 30 de limbi, printre care română şi rusă. CSI asigură:

Informaţii adiţionale pot fi vizualizate la următoarea pagina web a Provinciei Roma - http://www.provincia.roma.it/percorsitematici/lavoro-e-centri/servizi-al-cittadino/4685

Adresele şi telefoanele de contact ale CSI sunt următoarele:

CSI Cerveteri
Lango di Villa Olio, 9/10
Tel: 069952496

CSI Morlupo
Via San Michele, 87/89
Tel. 069071587

CSI Monterotondo
Via val di Fassa, 1/C
Tel. 069003747

CSI Guidonia
Via Roma, 192
Tel. 0774300831

CSI Primavalle
Via decio Azzolino, 7
Tel. 0661662682

CSI Tivoli
Via Empolitana 234/236
Tel.0774333024

CSI Cinecittà
Viale Rolando Vignali, 14
Tel. 0672901720

CSI Dragoncello
Via Ottone Fattibone, 77
Tel. 0652169745

CSI Palidoro
Piazza Santi Filippo e Giacomo, 19
Tel. 0661697124

CSI Fiumicino
Via del Canale, 16
Tel. 06650402

CSI Frascati
Via Sciadonna, 24/26
Tel. 0694298100

CSI Pomezia
Via Pontina Vecchia,13
Tel. 0691802008

CSI Colleferro
Via Carpinetana Sud, 144
Tel.069701321

 
Denumirea oficială a ţării:
Republica Italiană
Capitala:
or. Roma
Fus orar:
UTC (ora universală coordonată) +1,
echivalent cu ora Republicii Moldova + 1
Prefix telefonic de acces internaţional:
Pentru ţară - 0039, pentru or. Roma – 06
Unitatea monetară:
Euro

Sărbători oficiale (pe durata cărora instituţiile naţionale nu prestează servicii):

1 ianuarie
Anul Nou
6 ianuarie
Botezul Domnului
13-24 februarie
perioada carnavalurilor (datele variază pentru diferite regiuni ale ţării)
aprilie-mai (data variază)
Sfintele Sărbători de Paşti
25 aprilie
ziua eliberării de sub dominaţia fascistă
1 mai
Sărbătoarea Muncii
2 iunie
Ziua Naţională a Italiei (ziua proclamării Republicii)
15 august
Adormirea Maicii Domnului
1 noiembrie
ziua tuturor Sfinţilor
8 decembrie
ziua Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria
25 decembrie
Crăciunul
26 decembrie
ziua Sfîntului Stefan

De asemenea, în multe regiuni şi localităţi ale ţării se celebrează sărbători locale.


Regimul de vize:

De la 28 aprilie 2014, Cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice beneficiază de regim liberalizat de vize în spaţiul Schengen. Cetățenii moldoveni sunt scutiţi de obligativitatea vizei pentru intrarea şi aflarea pe teritoriul Republicii Italiene pentru o perioadă de pînă la 90 de zile, în decurs de 180 de zile (6 luni).

Lista documentelor necesare pentru intrarea pe teritoriul Italiei:

Reglementări vamale:

La sosirea din Republica Moldova în Republica Italiană sunt scutite de taxe vamale bagajele călătorului conţinînd bunuri personale şi de uz familial, valoarea cumulativă a cărora nu depăşeşte suma de 300 Euro per individ – în cazul deplasării cu mijloace de transport terestru: automobil, autocar, tren, şi 430 Euro – în cazul deplasării cu mijloace de transport avia şi navale.

De asemenea, cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc în Republica Italiană pot introduce în această ţară, fără a fi obligaţi să întocmească o declaraţie vamală, următoarele bunuri:

Transportarea animalelor de companie se realizează doar în baza unui certificat sanitar-veterinar emis in Republica Moldova cu cel mult trei zile înainte de intrarea în Republica Italiană, de asmenea este necesară prezentarea dovezii vaccinării împotriva rabiei, efectuate cu cel puţin 21 zile înainte de călătorie.

Scoaterea din ţară a obiectelor de artă şi cultură este permisă doar la prezentarea licenţei de export definitiv sau temporar, eliberate de Oficiul de Exporturi al Ministerului Patrimoniului şi Activităţii Culturale, însoţite de atestatul de circulaţie liberă sau temporară.

Conform normelor de scuritate publică este interzisă introducerea pe teritoriul Italiei a oricărui tip de arme fără a fi însoţite de un permis eliberat de autorităţile competente din zona de reşedinţă a călătorului.

Reglementări pentru circulaţie:

Cetăţenii Republicii Moldova pot conduce mijloacele de transport pe teritoriul Republicii Italiene în baza permisului de conducere naţional eliberat de organele competente ale Republicii Moldova sau a permisului internaţional de conducere (model nou). În cazul şederei pe teritoriul Republicii Italiene pe durata a mai mult de 12 luni, urmează a fi efectuată conversiunea permisului moldovenesc în permis de conducere de model italian, eliberat de autorităţile competente ale Republicii Italiene. http://www.italia.mfa.md/conversion-license-ro/

Pentru a se deplasa cu mijloace de transport personale pe teritoriul Republicii Italiene este necesar certificatul internaţional de asigurare Carta Verde, eliberat de oficiul naţional de asigurări auto, ce permite intrarea şi circulaţia autovehicolelor pe teritoriul unui stat străin.

În vederea asigurării securităţii circulaţiei rutiere, limitele de viteză în vigoare pentru Republica Italiană sunt următoarele:

130 km/h pentru autostrăzi, 110 km/h pentru străzile extraurbane principale, 90 km/h pentru străzile extraurbane secundare şi pentru străzile extraurbane locale, 50 km/h în localităţi.

Depăşirea limitelor de viteză cu pînă la 10 km/h este pedepsită administrativ prin plata unei amenzi de la 38 pînă la 155 Euro. Depăşirea limitelor de viteză cu pînă la 40 km/h este pedepsită administrativ prin plata unei amenzi de la 155 pînă la 624 euro.

Atît conducătorul autovehicolului, cît şi însoţitorul acestuia trebuie să poarte centura de siguranţă. În cazul transportării copiilor sub vârsta de 12 ani este obligatoriu scaunul auto. Consumul băuturilor alcoolice de către conducătorii auto este interzis, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii automobilului - de asemenea.

Accesul pe autostradă este permis în urma achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Autocarele turistice pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde există instituite Zone de Trafic Limitat, achită taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro. În cazul achitării  amenzilor auto, este necesară deţinerea sumei în numerar. Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Aceasta presupune cheltuieli mult mai mari motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (taxa este în jur la  1 euro/oră, iar tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare / de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).

În Italia este interzisă deţinerea şi utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contravenţia la această regulă fiind sancţionată cu amenzi ridicate.

Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

În caz de accident, se recomandă completarea, împreună cu cealaltă parte, a formularului tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Este necesară notarea elementelor de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, urmează a fi chemată poliţia locală, după ce este acordat primul ajutor. Se recomandă adresarea pentru sprijin partenerului societăţii moldoveneşti de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde, acordarea unei atenţii deosebite pentru rubricile care se completează prin simpla bifare, precum şi păstrarea documentelor de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

Reţelele italiene de transport public funcţionează în sistemul integrat., care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp. În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cel subteran (metrou).

Cumpărarea biletelor de transport se poate face la chioşcurile de bilete/abonamente aparţinând societăţilor de transport din fiecare oraş sau la chioşcurile de ziare. În numeroase staţii de metrou se găsesc şi distribuitoare automate, utile în orele de seară, zile de sărbătoare.

Costul unui bilet de călătorie este, de regulă, de 1 euro, însă acest cost poate varia în funcţie de fiecare oraş. Biletul este valabil o perioadă de 60 până la 75 minute de la compostare (în funcţie de oraş) şi poate fi folosit pe toată reţeaua urbană. Biletul se compostează la intrarea în mijlocul de transport.

Fiecare călător are obligaţia de a composta biletul la urcarea în mijlocul de transport, iar în cazul călătoriilor cu trenul, la compostoarele care se găsesc la capătul peronului. Fără a fi compostat, biletul nu este valabil, iar călătorul riscă să fie amendat.

Pentru mai multe informaţii privind traseele urbane şi interurbane, costul şi valabilitatea biletelor şi a abonamentelor consultaţi următoarele pagini de internet ale societăţilor de transport locale:

http://www.atac.roma.it/ (Roma)
http://www.atm-mi.it/ (Milano)
http://www.ataf.net/ (Florenţa)
http://www.copitspa.it/ (Pistoia)
http://www.trenitalia.com/ (pentru călătoriile cu trenul)

Telefooane  de contact ale serviciilor de urgenţă:

112 – Serviciul Carabineri, din anul 1991 numărul respectiv funcţionează în calitate de număr de urgenţă la nivel european. Operatorii multilingvi angajaţi în serviciul de recepţionare a apelurilor asigură capacitatea de intervenţie promptă la solicitările adresate de către cetăţenii străini aflaţi pe teritoriul Republicii Italiene.

113Poliţia de Stat, la adresa electronică www.poliziadistato.it poate fi accesată harta interactivă a chesturilor şi comisariatelor de securitate publică din fiecare provincie a Republicii Italiene;

115 Serviciul Pompieri;

1515 – Serviciul intervenţie al Corpului Forestier de Stat (pentru semnalizarea incendiilor forestiere);

117 – Garda Financiară;

118 – Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă (Numărul respectiv poate fi format de la orice telefon de reţea fixă şi mobilă, publică sau privată, fără prefixe, iar în cazul unui automat telefonic numărul poate fi format fără cartelă sau fisă telefonică);

1530 – Garda de Coastă (pentru semnalizarea accidentelor acvatice);

803160 – informaţii cu privire la serviciile acordate de Oficiile Poştale (disponibil de luni pînă sîmbătă, de la 8.00 pînă la 20.00).

Diverse:

Alimentarele şi toate celelalte magazine prestează servicii de luni pănă sîmbătă în regim de lucru 8.00 – 20.00. Duminica majoritatea acestora nu activează.

La efectuarea schimbului de bani la ghişeele de schimb valutar şi în bănci e necesar de luat în consideraţie comisionul prelevat de acestea pentru schimb, de menţionat că în locurile publice de importanţă sporită, precum gările şi aeroporturile, comisionul poate depăşi valoarea de 10%. Regimul de activitate al majorităţii băncilor se încadrează între orele 9.00 şi 16.30, cu pauză de masă.

La 02 iulie 2009, Camera superioară a Parlamentului italian a aprobat Decretul-lege "Cu privire la securitate". Noul Decret-lege, deşi înăspreşte pedepsele pentru un spectru mai larg de contravenţii şi infracţiuni îndreptate împotriva ordinii publice, pornind de la unele fapte mai puţin periculoase cum ar fi cerşitul sau aruncarea gunoiului prin geamul vehiculului staţionat sau în mişcare şi, ajungînd la infracţiuni legate de activitatea structurilor de tip mafiot, este totuşi, dedicat în cea mai mare parte fenomenului imigraţiei ilegale.

Astfel, acest act normativ, introduce un şir de contravenţii şi infracţiuni noi cu privire la imigrarea ilegală şi înăspreşte sancţiunile pentru fapte incriminate, deja, de legislaţia în vigoare. În mod particular, menţionăm următoarele:

Precizări referitor la intrarea cetăţenilor străini în Republica Italiană în baza confirmărilor ("ricevuta") eliberate de oficiile poştale italiene

"Ricevuta" obţinută în urma depunerii/transmiterii, de către cetăţenii străini, a documentelor pentru obţinerea primului permis de şedere (prima documentare cu permis de şedere) în Italia, nu permite cetăţenilor străini-necomunitari, intrarea/revenirea pe teritoriul Republicii Italiene în cazul cînd aceştia nu deţin viză. Acest drept i se va oferi migrantului în urma definitivării procedurii de legalizare soldat cu eliberarea primului permis de şedere. Respectiv, pînă la eliberarea primului permis, statutul migrantului în Italia rămîne a fi nedeterminat.

"Ricevutele" eliberate persoanelor care au depus documentele corespunzătoare pentru reînnoirea permisului de şedere în Italia, permit revenirea în Italia a cetăţeanului străin fără a deţine viza corespunzătoare. Această categorie de document oferă dreptul deţinătorului acestuia/migrantului de a intra/ieşi în/din Italia doar pe calea aerului şi prin acelaşi punct de frontieră aerian. În prezent, autorităţile italiene nu mai condiţionează posibilitatea intrării facilitare în Italia, în baza "ricevutei", doar în anumite perioade de timp ale anului calendaristic.

„La revenire în Italia, în baza ricevutei corespunzătoare, cetăţeanul urmează să prezinte permisul de şedere expirat în original (Originalul permisului de şedere nu se retrage în procesul de depunere a actelor pentru eliberarea permisului de şedere nou. Actul expirat se retrage doar la eliberarea permisului nou). Prin urmare, în cazul cînd permisul de şedere expirat se declara pierdut, cetăţeanul străin urmează să obţină viza la misiunea diplomatică italiană”