Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

SERATA DE ÎNCHEIERE A CELUI DE-AL 25° AN ANIVERSAR DE LA STABILIREA RELAȚIILOR DIPLOMATICE MOLDO-ITALIENE

La 20 februarie curent, Ambasada Republicii Moldova în Italia a organizat un concert de muzică clasică și etno-jazz, urmat de o recepție, prilejuite de încheierea celui de-al 25° An aniversar de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-italiene.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Biroului pentru Relații cu Diaspora, în parteneriat cu Asociația națională pentru turism receptor, revista Moldova în Progres, ExtraTV, RomitTV. Sponsorul principal al evenimentului a fost Societatea de asigurări mutuale ”Cesare Pozzo”. De asemenea, au contribuit Consulatele Onorifice ale Republicii Moldova din Florența, Ascoli Piceno, Bari, precum și societățile I Bilanciai, Biroul de Avocați Rizzi - de Cillis, Marcotrigiano Costruzioni, Fralex, Agricola Tamburini, Viani.

Festivitatea s-a desfășurat în prestigioasa Sala Umberto din centrul Romei, reunind peste trei sute de invitați, printre care membri ai corpul diplomatic, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai mediului de afaceri, academic, al culturii, mass-media și numeroși reprezentanți ai comunității moldovenilor din Italia.

În cuvântul său de salut, Ambasadoarea Stela Stîngaci a evocat caracterul excelent al relațiilor moldo-italiene, rolul important al Italiei în promovarea cursului european al Republicii Moldova și a reformelor, menționând, în special, contribuția comunității moldovenești din Italia la consolidarea acestor relații.

În programul concertului au evoluat renumitul grup de etno-jazz Valy Boghean Band, violonistul moldovean Constantin Beschieru, prima vioară a Orchestrei Simfonice Naționale a Televiziunii publice italiene RAI, interpretul Ion Dodon, finalistul prestigiosului concurs italian Tu si que vales 2017.

Oaspeții au fost întâmpinați de către tinere și tineri în haine naționale, având ocazia să se familiarizeze cu principalele destinații turistice din Republica Moldova, precum și cu tradiția mărțișorului.

În cadrul seratei, desfășurate sub semnul prieteniei și al solidarității, au fost prezentate vinurile moldovenești ”Gitana” și produsele societății italiene Filotei Lino, grav afectată de cutremurele devastatoare din centrul Italiei din 2016.

La fel, oaspeții au primit mărțișoare croșetate de către Elena Crîșmari, o tânără moldoveancă care urmează să suporte o intervenție chirurgicală complexă, fiind colectate donații în acest scop.