Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest
Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Tineretul şi Sportul – noi platforme de colaborare moldo-italiană

În perioada 6-9 iunie curent, Ambasada a organizat vizita în Italia a delegației conduse de către Ministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Victor Zubcu, însoțit de Viceministrul Ivan Florean și alți înalți funcționari din cadrul ministerului. Scopul vizitei a constat în inițierea unui Memorandum bilateral de colaborare, precum și în stabilirea contactelor directe cu partenerii italieni în vederea realizării unor proiecte și inițiative comune în domeniul tineretului și sportului.

Programul a inclus întrevederi cu Luigi Bobba, Subsecretar de Stat al Ministerului Muncii și Politicilor Sociale, responsabil de tineret, și Antonio Naddeo, Șeful Departamentului Afaceri Regionale și Sport din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri al Italiei. Partea italiană și-a exprimat disponibilitatea de a semna un Memorandum de colaborare în domeniu, care va oferi cadrul legal necesar pentru realizarea unor proiecte în domeniul formării și perfecționării sportivilor, inclusiv din diasporă, a cadrelor tehnice, medicinei sportive, măsurilor antidoping, fraudării jocurilor, consolidării capacităților instituționale ale prestatorilor de servicii pentru tineret, dezvoltării antreprenorialului social printre tineri etc.

Discuțiile purtate cu membrii Camerei Deputaților, Andrea Causin, Președintele Grupului parlamentar de prietenie moldo-italiană, și Bruno Molea, Președintele Național al Asociației Italiene de Cultura și Sport, au oferit posibilitatea identificării unor noi platforme de colaborare în domeniul dezvoltării sportului de masă.

De asemenea, au fost vizitate două Centre sportive ale Gărzii de Finanțe italiene și avute întrevederi cu generalul Giorgio Bartoletti, Comandantul Centrul Sportiv, și colonelul Vincenzo Parrinello, Comandantul Grupului Polisportiv "Fiamme Gialle". S-a convenit de a semna un Protocol de colaborare care va permite realizarea schimbului de experiență, oferirea asistenței tehnico-logistice, organizarea de cantonamente ale sportivilor moldoveni în cadrul centrelor sportive ale Gărzii de Finanțe.

În cadrul întrevederii avute cu Secretarul General al Comitetului Olimpic Național Italian, Raffaele Pagnozzi, Ministrul V. Zubcu a primit invitația de a participa la inaugurarea ”Casei Italia” la Jocurile Olimpice de la Rio, precum și oferta de pregătire și perfecționare a specialiștilor moldoveni din domeniul sportului în instituțiile de profil ale CONI.

În finalul vizitei, la sediul Institutul Italian pentru Asia și Mediterană, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții mediului academic, diplomatic și oamenii de afaceri interesați să investească în dezvoltarea sportului în Republica Moldova. De asemenea, au participat numeroși reprezentanți ai comunității moldovenilor, în special, Asociația "O3M", tineri moldoveni care au înregistrat succese în sportul de performanță în Italia, precum Daniel Chiriac și Andrei Grigoriță la karate, Cătălin Hapco în fotbal.