Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Ambasada susține inițiativa ”Eu cunosc drepturile mele”

Pe 6 martie 2016, la Roma, a avut loc întrunirea de informare ”Eu cunosc drepturile mele”. Inițiativa a fost organizată de către Asociația ,,A casa”, sub patronajul Ambasadei, și are drept scop familiarizarea cetățenilor moldoveni cu drepturile și garanțiile oferite de legislația italiană.

Consilierul Ambasadei, Tudor Vasilica, prezent la eveniment, s-a referit la importanța inițiativei, încurajând asociațiile prezente să organizeze în continuare astfel de campanii de informare. De asemenea, T. Vasilica i-a informat pe cei prezenți despre acțiunile Ambasadei în vederea promovării semnării unui acord bilateral în domeniul protecției sociale.

Întrunirea, la care au participat circa 40 de persoane, a fost consacrată, în special, drepturilor lucrătorilor casnici și ale asistenților familiali. Specialiști și avocați au oferit participanților informații ample în domeniul fiscal, social, asistențial.

Președinta Asociației ”A casa”, Galia Sava, i-a informat pe cei prezenți despre modificările legislației italiene în domeniul fiscal, cu privire la depunerea declarațiilor de venituri și posibilitățile de a beneficia de indemnizații și alte facilități din partea statului italian.

La rândul său, avocata Michela Cucciari a informat despre legislația italiană în domeniul muncii, necesitatea semnării contractelor individuale pentru a fi protejați în caz de litigii de muncă și pentru obținerea dreptului la pensie și alte prestații sociale.

Expertul în domeniul muncii, Alessandro Latini, a prezentat informații cu privire la sistemul de pensionare italian, importanța achitării corecte a contribuțiilor sociale de către angajator pentru asigurarea dreptului la pensie a lucrătorului.

Ludmila Posilețcaia, reprezentanta Asociației Rete Sicurezza Attiva, a făcut o prezentare a proiectului “Valiza de salvare”, care vizează acordarea asistenței femeilor victime ale violenței în familie.

Următoarea reuniune similară va avea loc la Milano, în luna aprilie curent.