Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Consultări moldo-italiene în materie de pensii și protecție socială

La 14 noiembrie curent, la Roma, au avut loc consultări tehnice moldo-italiene în materie de pensii și protecție socială. Din delegația moldovenească au făcut parte Ambasadorul Stela Stîngaci, Președintele CNAS Maria Bortă, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Partea italiană a fost reprezentată de înalți funcționari ai Ministerului Muncii, Institutului Național pentru Protecție Socială, Institutului Național pentru Accidente la locul de Muncă.

Părțile au efectuat o confruntare temeinică a legislațiilor naționale în domeniul protecției sociale, stabilind principiile și obiectul viitorului Acord bilateral în domeniul protecției sociale.

Partea italiană, pentru prima dată, a manifestat deschidere față de propunerea părții moldovenești privind totaliazarea și transferabilitatea pensiilor. Aceasta va permite asigurarea cetățenilor moldoveni cu pensii pentru întreaga perioadă de activitate de muncă, precum și posibilitatea de a primi pensia, la alegerea cetățeanului, în Italia sau în R.Moldova.

Următoarea rundă de consultări va avea loc la Chișinău, în primul semestru al anului viitor.