Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Guvernul îndeamnă cetăţenii moldoveni din diasporă să susţină integrarea europeană a Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD), încurajează moldovenii din străinătate să creeze, în orașele unde își au reședința, Grupuri de susținere a parcursului european al țării și să organizeze evenimente culturale de promovare a acestor grupuri. De asemenea, pe 27 iunie, în ziua în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, diaspora este invitată să marcheze evenimentul, organizând flashmob-uri. Apelul nou de proiecte în diasporă este parte a campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova: ”Europa – Acasă”, lansată de Prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul primului forum online cu diaspora, de pe 27 mai. Principalul instrumentul de comunicare al campaniei este site-ul www.europa-acasa.md.

Esența campaniei este de a mobiliza membrii diasporei în procesul de promovare a integrării europene a Republicii Moldova, atât în interiorul țării, cât și în tarile în care se află ei în prezent.

În acest context, BRD încurajează formarea Grupurilor de susținere a integrării europene a țării în diasporă, din cel puțin 50 de membri activi. Aceste Grupuri vor avea întruniri de planificare a acțiunilor locale, convorbiri cu autoritățile din Moldova, vor negocia cu autoritățile locale pentru a implementa acțiuni de susținere a Republicii Moldova. De asemenea, Grupurile vor contribui la desfășurarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova, organizate in premieră la propunerea Prim-ministrului Iurie Leancă, în perioada 28-30 august 2014. Lista Grupurilor formate va fi publicată pe pagina web a campaniei www.europa-acasa.md.

De asemenea, BRD îndeamnă Grupurile de susținere a integrării europene a Moldovei să organizeze, în perioada iunie-iulie 2014, evenimente culturale cu participarea artiștilor din țară. Aceste acțiuni vor fi susținute financiar de BRD și vor culmina cu evenimente spontane (flashmob-uri), organizate pe 27 iunie. Membrii diasporei vor saluta astfel, în orașele în care se află, semnarea Acordului de Asociere cu UE și aderarea la Zona de Liber Schimb – evenimente istorice pentru țara noastră. Cu această ocazie, BRD va expedia drapele ale Republicii Moldova și ale UE tuturor Grupurilor de susținere a integrării europene a țării noastre.

Totodată, pe site-ul www.europa-acasa.md cetățenii moldoveni din diasporă au posibilitatea să scrie scrisori în Moldova, în baza propriei experiențe, despre Europa, celor care deocamdată sunt sceptici în privința beneficiilor aderării la EU. Toate scrisorile vor fi expediate ulterior la adresele indicate. Pe site, moldovenii din străinătate au posibilitatea să scrie scrisori și Prim-ministrului țării lor de reședință. Acestea vor ajunge la destinație prin intermediul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate. BRD îi încurajează pe moldovenii din țările UE să le povestească premierilor propria istorie, să spună cu ce contribuie personal la dezvoltarea țării în care muncesc sau învață și să ceară sprijinul pentru Moldova pe calea ei de integrare europeană.

ÎMPREUNĂ ADUCEM EUROPA ACASĂ!