Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Va fi reînnoit Acordul de colaborare cu Regiunea Emilia Romagna

În perioada 7-8 martie curent, Ambasadorul S.Stîngaci a efectuat o vizită de lucru în or. Bologna, Regiunea Emilia Romagna. Programul vizitei a inclus întrevederi cu Vasco Errani, Preşedintele Regiunii Emilia Romagna, Palma Costi, Preşedintele Consiliului regional, Stefano Caliandro, Preşedintele Consiliului Provinciei Bologna, Giacomo Venturi, Vicepreşedintele Provinciei Bologna, Silvia Giannini, Viceprimarul or. Bologna, Ennio Mario Sodano, Prefectul or.Bologna.

În cadrul întrevederilor a fost evaluată oportunitatea reînnoirii Acordului de cooperare cu Regiunea Emilia Romagna, expirat în 2008, președintele regiunii V.Errani confirmînd deplina disponibilitate în acest sens. Acordul va oferi posibilitatea realizării unor proiecte de colaborare în domeniul comercial-economic, preluarea experienţei în ce priveşte valorificarea fondurilor europene, Regiunea Emilia Romagna fiind un lider european în acest domeniu, realizarea, cu sprijinul autorităţilor regionale şi în comun cu asociaţiile moldovenilor, a unor proiecte de informare, recalificare profesională și reîncadrare în cîmpul muncii a cetăţenilor moldoveni din Emilia Romagna.

Alte subiecte abordate au vizat organizarea unei prezentări de ţară cu participarea oamenilor de afaceri din cele două ţări, în colaborare cu Camera de Comerţ din Bologna, înfiinţarea unui consulat Onorific al R.Moldova la Bologna, sprijinul autorităţilor italiene în vederea bunei organizări a birourilor electorale în regiune la viitoarele alegeri parlamentare din R.Moldova.

Ambasadorul a avut şi o întîlnire cu liderii Asociaţiilor comunităţii moldoveneşti din Emilia Romagna. Principalele probleme evocate de către cetățeni s-au referit la necesitatea instituirii unui program clar de deplasare a consulului de la Milano pentru prestarea serviciilor consulare în Regiunea Emilia Romagna, crearea unui Centru cultural al moldovenilor la Bologna, punerea la dispoziţie a unui lot de carte şi manuale pentru organizarea cursurilor de limbă română și istorie de către asociaţii.

Conform datelor Institutului italian de Statistică, în regiunea Emilia Romagna sunt legalizaţi 27.787 de moldoveni, fiind a doua regiune italiană unde este concentrată cea mai mare comunitate de moldoveni din Italia, după Regiunea Veneto. Comunitatea moldovenească din regiune este structurată în 6 asociaţii, dintre care 2 fiind create de către tinerii moldoveni, care îşi fac studiile în universităţile din regiune.

De asemenea, S.Stîngaci a participat, pe 8 martie, la concertul consacrat Zilei Internaţionale a Femeii cu genericul „Orice Femeie e Frumoasă…”, organizat sub patronajul Ambasadei.