Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Interviu: Ambasadorul Stela Stîngaci pentru Gazeta Basarabiei: “Cunosc problemele concetăţenilor mei. Ştiu exact ce am de făcut”

Realizat de Olga Coptu
(publicat în Gazeta Basarabiei Anul V nr.17 (86) 1-31 decembrie 2013,
http://moldinit.com/load/publicatii/gazetabasarabiei/28)

Roma, 28 noiembrie 2013 - Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Stela Stîngaci, a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano.

După ceremonia oficială, care a avut loc la Palatul prezidenţial Quirinale, pe data de 27 noiembrie 2013, Ambasadorul Stela Stîngaci şi Preşedintele Giorgio Napolitano au purtat discuţii bilaterale într-o atmosferă cordială şi prietenoasă. La întrevedere au participat Viceministrul Afacerilor Externe, Marta Dassù, Consilierul diplomatic al Preşedintelui, Ambasadorul Antonio Zanardi Landi, Consilierul militar al Preşedintelui, Generalul Rolando Mosca Moschini, şeful Secretariatului Preşedintelui, Prof. Carlo Guelfi, şi şeful Ceremonialului Diplomatic al Republicii, Ambasadorul Stefano Ronca.

- Sunteți prima doamnă numită în funcție de Ambasador al Republicii Moldova la Roma, cum veți planifica lucrul în viitorul apropiat? 
De fapt, am mai muncit la această Ambasadă timp de şapte ani, până în 2007. Cunosc relaţiile moldo-italiene. Cunosc problemele concetăţenilor mei. Ştiu exact ce am de făcut. În primul rând, îmi propun să fac totul pentru ca cetăţenii noştri din Italia să simtă că statul le protejează interesele şi îi tratează cu respect. În acelaşi timp, mă voi axa pe dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Italia. Deja în prima jumătate a anului viitor, până la preluarea de către Italia a preşedinţiei la Uniunea Europeană, vom organiza vizita la Roma a Preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, şi a Viceprim-ministrului, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Vom promova acorduri bilaterale importante pentru cetăţenii noştri, cum ar fi cel privind protecţia socială sau recunoaşterea titlurilor de studii. Vom relansa protocolul privind schimburile de tineret şi protocolul executiv la Acordul de cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnologică, care ne-au permis, până în 2008, să realizăm numeroase proiecte, iar tinerii noştri să beneficieze de burse de studii postuniversitare oferite de Guvernul Italiei. Vom promova dezvoltarea parteneriatelor şi a relaţiilor de înfrăţire la nivelul regiunilor şi localităţilor din ambele state. Deja am lansat primele iniţiative cu localităţi din Regiunea Basilicata.

- Prin Hotărârea de Guvern din 19 noiembrie s-a anunțat că vom avea Consulate la Milano și la Padova, ne puteți spune când sute de mii de moldoveni din nordul Italiei vor avea acces la serviciile consulare în aceste orașe?
Toate formalităţile administrative au fost îndeplinite. Am primit asigurări de la Ministerul de externe că, cel târziu, imediat după sărbători, îndată ce va fi amenajat noul sediu, Consulatul de la Milano îşi va începe activitatea. La Padova, la fel, agenţia consulară va fi operativă în primele luni ale anului viitor.

- Consulatul General din Bologna a închis ușile pe 25 noiembrie, numărul solicitărilor la Roma între timp a crescut și cum sunt soluționate problemele moldovenilor din Trentino sau Milano acum, până la deschiderea noilor sedii consulare?
Într-adevăr, numărul solicitanţilor la Roma a crescut. Reuşim, însă, să-i primim pe toţi cetăţenii care se adresează la Ambasadă, fără careva înscriere prealabilă. În aceeaşi zi eliberăm şi actele perfectate. Toată informaţia consulară este plasată pe site-ul Ambasadei. Am pus la dispoziţia cetăţenilor două linii telefonice la care pot solicita informaţii, inclusiv un telefon mobil pentru apelurile de urgenţă 24/24. Consulul personal răspunde prompt la toate emailurile primite. Examinăm posibilitatea prestării unor servicii consulare prin poştă, astfel cetăţenii nu vor fi nevoiţi să se deplaseze de fiecare dată la ambasadă sau la consulat.

- S-au găsit bani în bugetul statului pentru două sedii consulare, însă când vom avea un sediu decent pentru Ambasada de la Roma?
Practic din prima zi a misiunii mele în Italia m-am pus pe treabă pentru a soluţiona această problemă. Cred că lipsa unui sediu decent pentru Ambasadă nu este doar o chestiune de imagine a ţării, ci, mai cu seamă, o lipsă de respect faţă de proprii cetăţeni, care sunt nevoiţi să aştepte primirea în audienţă consulară în ploaie şi frig. Am tot sprijinul de la Chişinău şi sunt încrezătoare că deja în primele luni ale anului viitor vom avea un sediu nou.

- Avem un număr mare de studenți la universitățile italiene, ce poate face Ambasada și statul nostru pentru a-i atrage în R. Moldova după finalizarea studiilor?
Pentru un tânăr absolvent, oriunde, e greu să se angajeze. Tocmai de aceea le oferim studenţilor şi absolvenţilor noştri oportunitatea de a efectua un stagiu pe bază de voluntariat în cadrul Ambasadei şi de a obţine, astfel, o primă experienţă de muncă. Doar pe parcursul anului curent am avut patru stagiari, alţii doi îşi vor începe curînd activitatea. Ambasada va susţine şi promova Tîrgul forţei de muncă pentru a-i informa pe tinerii noştri din Italia despre posibilităţile pieţei muncii din Moldova, alte iniţiative similare. Statul poate face multe şi trebuie să facă. Pentru că tinerii formaţi peste hotare sunt o resursă extraordinară atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat. Aceşti tineri au cunoştinţe şi abilităţi deosebite, o altă etică a muncii, o altă mentalitate. Statul trebuie să transforme întoarcerea acasă a acestor tineri într-o opţiune atractivă, prin târguri de carieră, inclusiv virtuale, recrutări on-line, anumite facilităţi fiscale, parteneriate-public privat la salarizare.

- Cum intenționati să vă implicați în activitățile asociațiilor din Roma, dar în special în ale celor din nordul Italiei care sunt cele mai multe la număr?
Voi menţine un dialog activ cu asociaţiile de pe întreg teritoriul Italiei, le voi sprijini în toate iniţiativele, voi merge la ei, vom bate împreună la toate uşile, ori de câte ori va fi necesar, pentru a ajuta cetăţenii noştri să-şi soluţioneze problemele şi să se integreze cât mai bine în societatea ţării gazdă. Şi mă bucur mult că, doar la câteva zile de la sosirea mea în Italia, am avut la sediul Ambasadei o primă întâlnire foarte cordială cu reprezentanţii diasporei noastre. Apoi a urmat o teleconferinţă cu cei care se află la distanţă de Roma. Peste o săptămână vom avea o întâlnire cu tinerii moldoveni care studiază în Italia. Vom fi alături de concetăţenii noştri la mai multe evenimente socio-culturale organizate cu prilejul Crăciunului.

- Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, ce vă doriți în anul care vine?
Îmi doresc mie, familiei şi compatrioţilor mei multă sănătate, să ne bucurăm cu adevărat de Crăciunul care se apropie, în pace sufletească şi alături de cei dragi! Iar noul an să ne găsească pe toţi cu bine, să fie un an bun, cu bunăstare şi Europa la noi acasă!

Decembrie 2013