Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Republica Moldova la Festa dei Popoli în or. Roma

La 19 mai curent în or. Roma s-a desfăşurat cea de-a XXIIa ediţie a evenimentului „Festa dei Popoli”-o iniţiativă a Asociaţiei culturale „Baobab” pentru comunităţile de cetăţeni străini din regiunea Laţio (Lazio), cu susţinerea financiară a Primăriei or. Roma. Evenimentul are ca scop oferirea posibilităţii străinilor din teritoriu de a-şi prezenta excelenţele în diferite domenii, în cadrul unui dialog intercultural.

Sărbătoarea a reunit reprezentanţii a 30 de comunităţi străine, stabilite în Italia, care au demonstrat talentul în diferite domenii ca artă, cultură, gastronomie, port naţional. Fiecare ţară participantă a avut la dispoziţie un stand pentru expunerea diverselor obiecte de artizanat, materiale informative, cărţi, obiecte de decor tipice etc.

Standul Republicii Moldova a fost amenajat în forma unei „Case mari” cu suportul Asociaţiilor moldovenilor din Roma, Ambasadei Republicii Moldova în Italia şi a cetăţenilor RM în general. În acest an comunitatea a reuşit să amenajeze cel mai frumos stand din Piazza San Giovanni. În interiorul acestuia au fost expuse covoare, costume şi prosoape naţionale, picturile din mozaic de lemn de măslin cu tematică religioasă ale dlui Veaceslav CODREANU, broderiile dnei Elena OLAERU, icoanele din lemn ale familiei GRAMATIC, colecţia de cărţi a familiei CIOBANU, obiectele de artizanat şi materialele informative ale Ambasadei, colacii împletiţi de cateringul „Albinuţa”, dulciurile coapte în forma şi culorile drapelului naţional ale RM de către studenta Natalia STRAŞNIC etc

Un alt stand a fost rezervat comunităţii noastre pentru comercializarea platourilor cu bucate tradiţionale moldoveneşti, pregătite de cetăţenii din or.Orte şi Roma, cu ajutorul cateringului „Albinuţa”. Sumele obţinute din vînzări au fost donate organizaţiilor de caritate din Roma.

La probele artistice, ţara noastră a fost reprezentată de grupul muzical „Hora Moldovei”, grupurile folcloristice „Arţăraş” (conducător - dna Lidia BOLFOSU) şi „Busuioc” (aparţine Parohiei ortodoxe Sf. Mina), care au reuşit să încingă adevărate hore multietnice în Piazza San Giovanni,unde erau prezenţi cca 10000 de persoane.

La eveniment a fost prezent şi Primarul or. Roma, dl Gianni ALEMANNO, care susţine în fiecare an această iniţiativă de a organiza manifestaţii de promovare a valorilor naţionale ale cetăţenilor străini care locuiesc în Italia.