Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Diplomaţie culturală în Italia: evenimente organizate de comunitatea moldovenească din Italia cu ocazia sărbătorilor de primăvară

Sosirea primăverii a fost “anunţată” de Asociatia Culturală “San Mina Onlus” din Roma (Preşedinte Ecaterina HÎNCU) care a organizat o adevărată sărbătoare pentru copii şi mamele acestora, recitînd poezii şi interpretînd cîntece dedicată mamelor şi primăverii, în data de 2 martie curent.

Tot la Roma, Asociaţia “Assomoldave” (Preşedinte dna Tatiana NOGAILIC) a organizat în data de 3 martie o zi dedicată sănătăţii femeilor şi a organizat împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie evenimentul „Prevenirea este viaţa”. La eveniment au fost prezente peste 35 de femei din Moldova, România, Ucraina, Belarus, Uzbekistan ş.a., care au avut ocazia de a face programare gratuită pentru efectuarea testului Papanicolau. Ideea organizării unui asemenea eveniment se datorează numeroaselor cazuri de cancer de care suferă cetăţenii străini, inclusiv femeile din ţara noastră. Cei prezenţi au aflat cum pot accede la aceste servicii pe întreg teritoriul italian, indiferent de naţionalitate, reşedinţă legală sau ilegală. Au fost furnizate numerele de telefon gratuite ale Serviciilor Sanitare Locale (ASL) din diferite zone, pentru programarea unei vizite gratuite. La eveniment a fost prezentată şi cărtea doamnei Maria Zamşa-Pamfili „Plînge o peniţă”- o carte în care autoarea a transpus dorul de casă al tuturor femeilor plecate în străinătate (http://panfili.blogspot.com/).

În aceeaşi zi, la Besozzo (Varese) a fost organizată ce-a de-a II-a ediţie a Mărţişorului de către Asociaţia de Promovare Socală Italia-Moldavia. Evenimentul s-a desfăşurat la Salonul Fundaţiei Ronzoni din Besozzo, unde au participat circa 150 persoane, în mare parte cetăţeni italieni, curioşi să cunoască tradiţiile moldoveneşti. Au evoluat membrii grupului "Trison" al Asociaţiei "Plai" (Preşedinte Natalia PETICA) din Torino şi grupul de dans popular "Busuiocul" al Asociaţiei "Dacia" (Preşedinte Jan UNGUREANU) din Torino, care au prezentat un spectacol de muzică, cîntece şi dansuri populare. Scenografia evenimentului a fost pregatita de catre pictoriţa de origine română, dna Paula Ciobanu Mariut care a avut şi o expoziţie a picturilor sale la eveniment

 

Tot în 3 martie 2013, Asociaţia “DOR” din Parma a organizat pentru cei mici un laborator de creaţie în care copiii au învăţat arta confecţionării mărţişoarelor. Cu ocazia anului “Spiridon Vangheli”, organizatorii au mai adus în dar fiecărui copil cîte o carte “Isprăvile lui Guguţă”. În seara aceleiaşi zile, aripa tanară a Asociaţiei „DOR” a organizat un eveniment recreativ de muzică şi dans pentru tinerii moldoveni.

Asociaţia Basarabia din Torino (Preşedinte dna Larisa Olarescu), cu suportul Biroului pentru Relatii cu Diaspora si Companiei Air Moldova a organizat un concert de zile mari pentru cea de-a V-a ediţie de „Mărţişor”, cu participarea formaţiei Catharsis, artistei Doina Sulac, ansamblului de dans popular „Hora Basarabiei”din Torino, a copiilor care au recitat frumoase poezii dedicate mamelor, bunicilor şi surorilor. Evenimentul a reunit circa 400 de moldoveni şi a avut ca oaspeţi pe dl Vadim Zmeu, Consulul de la Consulatul General al Moldovei din Bologna, dl Victor Lutenco, Şeful Biroului pentru relatii cu diaspora, reprezentantii Bisericilor Ortodoxe din Torino, Parintele Victor Matveev, Parintele Pavel Goreanu, Diaconul Nicolae Prisacaru.

La Reggio Emilia în 3 martie s-a desfăşurat concertul " Un Mărţişor pentru tine" şi „Ziua Femeii”- cu artistul Veaceslav Bînzari, colaborator al orchestrei Lăutarii, dl Iulian Caranfil – artistul trupei legendare „Noroc”, organizate de grupul muzical „Datina” în colaborare cu biserica ortodoxă română. Programul a mai inclus un recital reliogios în biserică, povestirea legendei Mărţişorului, şi prezentarea „Casei Mari” moldoveneşti.

La 8 martie 2013 în Marghera-Venezia, dl Petru Dinjos, Preşedintele Asociaţiei „Armonia”, în colaborare cu Asociatia „Gente Moldava” şi Asociatia „Dacia” din Mestre a organizat evenimentul „Sărbătoarea Femeii” (Festa della Donna) cu prezentarea unui minunat concert cu interpretarea pieselor la clarinet, saxofon şi flaut de către dl Petru Dinjos, evoluarea pianistei Ramona Munteanu, interpretare la flaut de Cristina Popa şi Grupul muzical „Armonia” (interpreta Tatiana Martin, clape-Alexei Platon).

În 10 martie 2013, Asociaţia „Moldbrixia” din or. Brescia a organizat evenimentul „Sarut, femeie, mâna ta" – o seară minunată cu câtece, dansuri şi dedicaţii, la care a evoluat şi formaţia "Dorule".

În aceeaşi zi la Padova, Asociatia "Bastina- Comunitatea Cetatenilor Moldoveni si nu numai in Italia"  a organizat evenimentul "Martisor- Femei in Primavara" la care au participat peste 4 mii de moldoveni. Au fost prezenti multi oaspeti de onoare, printre care: Natalia GORDIENCO, Pasha PARFENI şi Nicoleta NUCA. A fost prezent şi grupul de dans "Hora Basarabiei" de la Asociaţia Basarabia din Torino.

În aceeaşi zi, la Bologna membrii formaţiei „Trandafir”din Italia, au prezentat un concert grandios avînd şi un invitat special – artistul Gheorghe Ţopa. Cei de la „Trandafir” însă nu se mulţumesc doar cu acest eveniment şi organizează unul la fel de grandios în data de 23 martie 2013, de data aceasta avîndu-l ca invitat pe artistul Ion Suruceanu.

În or. Parma a avut loc o petrecere frumoasă în data de 24 martie 2013, cînd cei de la Asociaţia “Dor” au invitat formaţia Catharsis. În cadrul evenimentului a avut loc şi o donaţie de carte “Albinuta” scrisă de Gr.Vieru, cu suportul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

La 24 martie 2013a avut loc concertul de promovare a culturii şi tradiţiilor moldoveneşti la Roma, organizat cu ocazia sărbătorilor de primăvară de Asociaţia „ANIMI”, în colaborare şi sub patronajul Ambasadei RM în Italia.

Evenimentul a avut ca spectatori aproximativ 1000 de cetăţeni moldoveni, fiind extrem de apreciat de conaţionalii noştri, datorită renumelui internaţional al artiştilor invitaţi: Zinaida JULEA şi Vitalie DANI. Interpreţii au fost acompaniaţi de membrii ansamblului folcloric „Hora Moldovei”. Pe scenă a mai evoluat şi ansamblul de dans „Hora Moldovei”, compus din ex-dansatorii ansamblului „Joc” din RM.

Ambasadorul Aurel BĂIEŞU a prezentat salutul autorităţilor moldoveneşti publicului prezent la eveniment. Au mai luat cuvîntul dl Victor LUTENCO, Şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi dl Igor CORMAN, Preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Politică Externă şi Integrare Europeană, care a acordat diplome din partea Preşedintelui Parlamentului RM pentru contribuţia la promovarea imaginii ţării şi relaţiilor moldo-italiene în domeniul ştiinţei şi educaţiei, social şi umanitar, a culturii şi tradiţiilor naţionale.

La eveniment a fost prezentă şi dna Tatiana KUZYK, consilier pe probleme de migraţiune din partea Primariei or. Roma, care a înmînat la rîndul său diplome organizatorilor şi artiştilor. Pe durata concertului a funcţionat un catering („Albinuţa”) care a comercializat produse alimentare tradiţionale moldoveneşti. Printre oaspeţii invitaţi la eveniment menţionăm reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe italian, diplomaţi din cadrul Ambasadelor străine şi reprezentanţi ai comunităţii moldoveneşti din teritoriu. Mai multe poze de la eveniment pot fi vizualizate la:  

http://www.youtube.com/assomoldave

http://picasaweb.google.it/assomoldave

Video de la concertul din Roma - 24 martie 2013:

http://www.youtube.com/watch?v=WPAq4U9AqDI&feature=youtu.be

La 27 Martie, la Roma, Asociaţia de voluntariat “INCREDERE” a fost co-organizator al sărbătorii interculturale în cadrul proiectului “Orientamenti Interculturali”, unde este partener, alături de alte Asociaţii de imigranţi din Africa, America Latină şi Asia. Asociatia INCREDERE a prezentat Mărţişorul şi legenda acestuia, cu lecţii practice de confecţionare. Copii care au răspuns corect la întrebările despre ţara noastră au fost premiaţi cu cîte un Măţisor. A fost prezentat dansul popular moldovenesc iar circa 80 de copii de diferite nationalitati au avut ocazia să încerce să îl danseze.

Ciclul concertelor de primăvară a fost închis de „Gazeta Basarabiei” care a sărbătorit patru ani de activitate a publicaţiei. Această frumoasă aniversare a fost sărbătorită prin două concerte de excepţie. La 13 şi 14 aprilie, mult îndrăgiţii artişti din Republica Moldova, Zinaida JULEA şi Ian RAIBURG, au cântat pentru moldovenii din Bologna şi Mestre. Invitat la ambele evenimente a fost dl Victor LUTENCO, şef al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care a venit cu un mesaj de salut pentru public.

Ciclul concertelor de primăvară a fost închis de „Gazeta Basarabiei” care a sărbătorit patru ani de activitate a publicaţiei. Această frumoasă aniversare a fost sărbătorită prin două concerte de excepţie. La 13 şi 14 aprilie 2013, mult îndrăgiţii artişti din Republica Moldova, Zinaida JULEA şi Ian RAIBURG, au cântat pentru moldovenii din Bologna şi Mestre. Invitat la ambele evenimente a fost dl Victor LUTENCO, şef al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care a venit cu un mesaj de salut pentru public.

Via Montebello 8 - 00185 Roma - Italia
Telefon: (39-06) 4740210 - Fax: (39-06) 47881092 - E-mail: roma@mfa.md