Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Participarea Ambasadorului Aurel BĂIEŞU la cea de-a doua reuniune a participanţilor internaţionali Milano Expo (Milano, 9-12 octombrie)

În perioada 9-12 octombrie curent, Ambasadorul Aurel BĂIEŞU s-a deplasat la Milano, pentru a participa la cea de-a II-a ediţie a reuniunii participanţilor EXPO Milano 2015, împreună cu delegaţia Viceprim-ministrului, Ministrului Economiei, dl Valeriu Lazăr.

În data de 12 octombrie, Viceprim-ministrul Lazăr, în calitate de Comisar naţional, a semnat contractul de participare a Republicii Moldova la Expoziţia Mondială din 2015, care se va desfăşura în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015 cu tematica „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă”. Până în prezent 105 ţări şi-au confirmat participarea la World Expo 2015.

În declaraţiile sale, Viceprim-ministrul a comunicat că în epoca preţurilor înalte la produsele alimentare ca problemă pentru asigurarea cu alimente a unei mari părţi din populaţia planetei, acest eveniment reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru ţări ca Republica Moldova. Astfel, Moldova va profita de World Expo 2015 pentru a-şi consolida imaginea de ţară cu potenţial de producere a bunurilor alimentare ecologice şi de calitate. Astfel, problematica expoziţiei ţine atât de distribuţia echitabilă a alimentelor, cât şi de cultura de consum, Italia fiind un bun exemplu în acest sens.

La eveniment a participat şi Premierul italian, dl Mario MONTI, care a comunicat că EXPO Milano 2015 nu trebuie privit nu doar ca un  mare eveniment, ci şi ca un proiect sistemic, în care suportul Guvernului şi întreprinderilor este vital.

Republica Moldova urmează să promoveze la expoziţie produsele ecologic pure, obţinute după tehnologii moderne, ca o soluţie în dezvoltarea durabilă a domeniului agroalimentar, cu diverse efecte benefice, cum ar fi alimentarea sănătoasă şi fortificarea securităţii alimentare prin consumul de produse bio şi minimalizarea impactului asupra mediului datorită excluderii tratamentelor cu substanţe chimice în procesele de cultivare, păstrare şi procesare a produselor bio.

ÎS Moldexpo a fost desemnată în calitate de operator din partea Republicii Moldova şi va gestiona şi ofertele de participare din partea agenţilor economici moldoveni ce vor dori să-şi promoveze producţia la acest eveniment.

Totodată, în cadrul expoziţiei vor fi promovate vinurile moldoveneşti produse după tehnologia biodinamică şi oportunităţile şi condiţiile de care dispune Republica Moldova pentru producerea bunurilor alimentare ecologic pure, şi anume climă, sol, instituţii specializate în alimentare, vinificaţie, agricultură etc., braţe de muncă cu experienţă în domeniul agro-alimentar, dar şi efectele pozitive ale practicii Republicii Moldova de valorificare a biomasei în baza deşeurilor provenite din culturi cerealiere, viticultură, silvicultură etc. pentru obţinerea energiei termice alternative, folosite pentru încălzire, inclusiv în agricultură.

Republica Moldova va participa cu un pavilion separat, care va avea la parter un spaţiu expoziţional, iar la etaj – săli pentru tratative, întâlniri cu oaspeţi VIP, birouri pentru lucrări de secretariat şi pentru angajaţi, încăperi pentru depozitare, vestiare, grup sanitar etc. În prim-plan va fi o bucătărie, unde vor fi preparate permanent bucate tradiţionale din materii prime obţinute cu ajutorul tehnologiilor ecologic pure, procesul de preparare a bucatelor având loc în faţa vizitatorilor şi fiind transmis pe ecranele instalate în Pavilion. Interiorul Pavilionului va reprezenta un spaţiu interactiv, cu instalaţii de transmitere a imaginilor în 3D, pentru demonstrarea întregului ciclu de evoluţie a produselor: procesele de cultivare agricolă (pregătirea solului, semănarea culturilor, creşterea, recoltarea, depozitarea acestora etc.), procesarea produselor; produsele finite; prepararea bucatelor. Cei interesaţi, vor avea posibilitatea de a comunica prin internet cu companii din Moldova.

Pe parcursul Expoziţiei în Pavilion este preconizată prezentarea produselor alimentare, în funcţie de sezon (ex: Ziua căpşunilor, roşiei, pepenelui etc.). De asemenea, în cadrul Pavilionului vor fi celebrate sărbători internaţionale şi naţionale.

Tot în data de 12 octombrie, a fost organizată o întrevedere a Viceprim-ministrului cu diaspora moldovenească din regiune.