Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Ceremonia de înmânare a premiului „Un libro nel casseto” scriitorului moldovean Valeriu BOJOGA, la Teatrul Ghione, or. Roma

În data de 21 septembrie, la teatrul Ghione din or. Roma a avut loc ceremonia de acordare a premiului „Un libro nel casseto” (în trad. „O carte într-un sertar”) pentru cel mai bun roman scris de către un autor străin in Italia.

În acest an s-a desfăşurat ce-a de-a IV-a ediţie a premiului respectiv, concepută de către dl Giorgio CORALLI, proprietarul casei editoriale „Edizioni Coralli”. Dl Domenico CARLETTI, preşedintele juriului, a comunicat despre faptul că operele autorilor selecţionate pentru ediţiile din anii precedenţi au avut un mare succes, datorită spontaneităţii autorilor străini, a mentalităţii diferite şi totodată, exprimării ideilor lor într-o italiană perfectă.

Juriul a premiat 5 finalişti, cel mai important premiu fiind acordat scriitorului Valeriu BOJOGA, originar din Nisporeni şi care se află pe teritoriul italian din anul 2003. Acesta va beneficia de publicarea romanului său „Pe băiat îl chema Roman”de către „Edizioni Coralli”. Romanul reprezintă istoria unui moldovean aflat la muncă în Italia şi descrie aventurile prin care trece acesta. BOJOGA a cucerit imediat publicul din sală prin simplitatea şi sinceritatea sa.

Evenimentul a fost condus şi prezentat e către actriţa şi jurnalista Antonella SALVUCCI, iar operele muzicale interpretate au fost compuse de dirijorul de muzică Fabrizio PIGLIUCCI - autor al peste 45 de coloane sonore pentru film şi televiziune, publicat de Warner, EMI, Buena Vista, Disney, RaiTrade, RTI-Mediaset, de asemenea, pentru coproducţii internaţionale.

Fragmente din operele autorilor finalişti, au fost lecturate de către actori italieni de talie internaţională, precum Marco LEONARDI (cunoscut pentru filmele „Odată în Mexic”, „De la apus la răsărit” etc) şi Jonis BASCIR (actor, scriitor, muzician).

La ceremonie a participat Secretarul I al Ambasadei, dra Liliana Verlan, care a mulţumit organizatorilor pentru oportunitatea oferită unui scriitor moldovean de a-şi publica cartea în Italia şi pentru aprecierea obiectivă a conţinutului operei.