Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea dlui Ambasador Aurel BĂIEŞU cu dl Gianfranco FINI, Preşedinte al Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene

La data de 5 iunie curent, dl Ambasador Aurel BĂIEŞU a avut o întrevedere cu dl Gianfranco FINI, Preşedinte al Camerei Deputaţilor Republicii Italiene. În cadrul întrevederii, Şeful Misiunii a exprimat aprecierea pentru raporturile interparlamentare optime stabilite cu Republica Italiană, salutînd crearea grupurilor de prietenie din cadrul ambelor camere ale Parlamentului italian şi amintind vizitele la Roma efectuate de către dl Mihai GHIMPU şi de către dl Marian LUPU, cu ocazia cărora a fost discutată semnarea unui Acord de cooperare interparlamentară, subiect readus în discuţie de către interlocutori.

De asemenea, Şeful Misiunii a exprimat deschiderea părţii moldave pentru consolidarea continuă a raporturilor interparlamentare, subliniind importanţa laturii de cooperare pe dimensiunea legislativă, în particular în contextul necesităţilor de ajustare a cadrului legislativ al Republicii Moldova la acquis-ul comunitar. În această ordine de idei, interlocutorul a fost informat despre progresele ţării noastre pe dimensiunea integrării europene, în particular în domeniul liberalizării regimului de vize şi a instituirii zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi au fost exprimate mulţumiri pentru susţinerea continuă a părţii italiene pentru parcursul european al Republicii Moldova. La subiect, Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat suportul părţii italiene pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, subliniind faptul că Italia a fost unul dintre primii susţinători ai lansării negocierilor cu UE pe dimensiunea liberalizării regimului de vize, în mare parte datorită comunităţii numeroase de cetăţeni moldoveni rezidenţi în Italia, care, potrivit statisticilor oficiale, sunt comunitatea cu cel mai jos nivel de infracţionalitate pe teritoriul Republicii Italiene.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii l-a constituit procesul de reglementare a conflictului Transnistrean. În acest sens, interlocutorul a fost informat despre progresele înregistrate în ultima perioadă pe dimensiunea respectivă, odată cu reluarea oficială a negocierilor în formatul „5+2”. Totodată, a fost reiterată poziţia Republicii Moldova cu privire la transformarea misiunii de pacificare în una civilă de mandat internaţional.

La finalul discuţiei, dl Ambasador A. BĂIEŞU a reiterat invitaţia adresată în cadrul vizitei dlui Marian LUPU, Preşedinte al Parlamentului RM, dlui Gianfranco FINI Preşedinte al Camerei Deputaţilor, de a efectua o vizită în  Republica Moldova.