Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Concert si prezentarea producatorilor moldoveni la evenimentul ,,Moldova - Casa mia'' (Fiera di Roma, Republica Italiana)

În data de 29 aprilie curent, la centrul expoziţional Fiera di Roma, s-a desfăşurat evenimentul „Moldova – Casa Mia” (expoziţie de produse moldoveneşti însoţită de un concert cu evoluarea artiştilor din RM), organizat de către Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană, în colaborare cu Asociaţia A.N.I.M.I. (Asociaţia Naţională a Migranţilor Moldoveni în Italia).

Spaţiul expoziţional (un pavilion cu suprafaţa de 2000 m2) a fost oferit Republicii Moldova cu titlu gratuit, evenimentul fiind dedicat exclusiv Republicii Moldova şi realizat în cadrul expoziţiei italiene „Moa Casa”, în perioada 28 aprilie – 6 mai curent.

În vederea asigurării reprezentării corespunzătoare a producătorilor autohtoni la expoziţie (în cadrul căreia, potrivit celor convenite cu reprezentanţii Fiera di Roma, a fost permisă comercializarea produselor), Ambasada a intervenit pe lîngă principalele companii producătoare din Republica Moldova, comunicînd posibilitatea de participare gratuită la eveniment. Astfel, la expoziţie au fost prezenţi următorii producători: „Acvila Grup” (Moldabela), producători de covoare, care a fost şi unul dintre sponsorii evenimentului; S.A. „Ceramica Ungheni”; S.A. „Franzeluţa”; vinăria „Purcari”; „Gitana Winery”; S.A. „Enteh”, producători de băuturi alcoolice tari, cu marca „Spicul de Aur”; S.A. „Floare Carpet”; precum şi o serie de meşteri populari şi producători de obiecte de artizanat din comunitatea moldavă din Republica Italiană.

Adiţional la elementul de promovare comercială a producătorilor naţionali, evenimentul a inclus partea festiv-culturală şi culinar-gastronomică, care au permis publicului vizitator să se familiarizeze cu arta, tradiţiile culturale şi culinare ale ţării noastre.

Astfel, un loc aparte în cadrul expoziţiei a fost dedicat Casei Mari, în care au fost prezentate portul, vesela, covoarele şi interiorul locuinţei tradiţionale moldoveneşti. Casa Mare a fost amenajată cu obiecte din colecţia personală a dnei Elena POSTOLACHE, Doctor în Ştiinţe Etnografice, Vice-preşedinte al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, Membru al Consiliului Ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, precum şi din colecţia dnei Liuba TOMŞA, Competitor-cercetător în domeniul folclorului copiilor.

Partea artistică a evenimentului a inclus, de asemenea, un concert cu evoluarea artiştilor Vitalie DANII, Radu ZAPLITNÎI şi Violeta GRECU, a tinerei interprete Cezara-Elena Polisca, a formaţiei „Trandafir” şi a grupului de dans Art Studio „Repede”.

Pe întreaga durată a expoziţiei, în spaţiul delimitat pentru zona alimentară, a funcţionat un restaurant moldovenesc, unde au fost servite exclusiv bucate tradiţionale, care au putut fi degustate de public.