Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Concert cu ocazia a 20 de ani de independenţă RM în Treviso şi inaugurarea Asociatiei ,,MOLDINIT''

În data de 11 noiembrie 2011 în oraşul Treviso, Italia a avut loc un concert consacrat aniversării a 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova, cu genericul „Să trăieşti, Moldova”, fiind organizat de către asociaţiile ,,Moldinit'', ,,Gazeta Basarabiei'', ,,Centrul Diaspora Moldova - Italia'' şi asociatia ,,Amica'' din Padova.

Asociaţia ,,Amica'' din Padova a adus tinerii interpreţi din R. Moldova, laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale care au omagiat Ţara prin cuvintele lui Ștefan cel Mare, prin versurile şi cântecele Doinei şi ale lui Ion Aldea Teodorovici, dar şi muzică din repertoriul internaţional. Interpreţii Gene, Euganeo, Dora Cebotari, Galina Foros şi Ion Beschieru, ghidaţi de conducătorul artistic Vasile Moroşanu.

Programul seratei a inclus inaugurarea Asociatiei ,,MOLDINIT'' - Comunitatea moldovenilor din Treviso, constituită recent în Treviso de către un grup de tineri moldoveni ce activează în comun mai bine de trei ani pe paginile paginii web www.moldinit.com.

Aşa ne comentează preşedintele asociaţiei Veaceslav ARAPAN scopul inaugurării: ,,Asociaţia Moldinit va participa la diferite congrese şi seminare, pentru a da voce problemelor şi doleanţelor comunităţii moldoveneşti din Italia. Dorim să facem auzită vocea noastră ca un popor plin de valori, bogat în uzanţă şi tradiţii. Comunitatea moldovenilor din Italia, constituie o prezenţă tot mai numeroasă şi chiar un component simnificativ în spaţiul italian. Pentru a nu pierde originile şi a se încadra pozitiv în acest spaţiu, asociaţiile moldovenilor trebuie să menţină aceste aspecte fundamentale. Dorinţa şi necesitatea de a tutela originile, tradiţiile, cultura şi trecutul nostru e imensă, şi deaceea dorim să facem acest parcurs împreună. Copiii, care învaţă limba şi cultura unei ţări de adopţie n-ar trebui să piardă cultura şi limba maternă. E de menţionat că transmiterea valorilor culturale e un proces delicat, atît pentru cel ce le transmite, cît şi pentru cel ce trebuie să le primească."

În programul seratei a avut loc şi finala concursului de frumuseţe cu titlul „Cea mai frumoasă moldoveancă din Italia - Miss Moldinit”, concurs început în luna mai 2011 pe paginile site-ului. S-au înscris la acest concurs 47 concurente din diferite localităţi ale Italiei. Vizitatorii site-ului au votat cu mult interes fotografiile concurentelor pentru a premia primele 10 poziţii care au ajuns în finala concursului. Premiul „Miss Moldinit” a fost acordat concurentei cu cele mai multe voturi Cristina Sofianu 17 ani din Roma. Fetele au obţinut următoarele titluri:

  • Cristina Sofianu, 17 ani, Roma - Miss MOLDINIT
  • Mariana Bubucea, 19 ani, Veneţia - Miss CLICK
  • Doina Pîrlog, 21 ani, Veneţia - Miss GAZETA BASARABIEI
  • Inna Roman, 20 ani, Treviso - Miss ELEGANZA
  • Olesea Varanita, 23 ani, Trento - Miss SGUARDO
  • Liuba Cucuietu, 18 ani, Treviso - Miss MODELLA
  • Paola Anghel, 22 ani, Treviso - Miss FASHION
  • Ultimele trei concurente au obţinut titlul de Miss Simpatia, Miss Sorriso şi Miss Sensualità.

Sursa: Comunicat de presa al Asociatiei MOLDINIT, Republica Italiana