Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

FOTBAL PENTRU EMIGRANŢI ÎN ITALIA

În Republica Italiană, în lunile aprilie-iunie 2011 s-au desfăşurat campionate de fotbal în diverse regiuni, cu participarea cetăţenilor străini din teritoriu.

În perioada 21 mai – 26 iunie 2011 în or. Roma s-a desfăşurat cea de-a XIII-cea ediţie a Campionatului de fotbal pentru emigranţi ,,Mundialido’’. Acest eveniment este organizat din 1990 de Club Italia Eventi (Preşedinte Eugenio MARCHINA), cu patronajul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri şi a Ministerului Afacerilor Interne italian. Reprezentanţii comunităţii moldoveneşti participă deja de 6 ani la acest Campionat, obţinând de fiecare dată rezultate remarcabile.

Echipele participante la Campionat au fost din: Afghanistan, Bangladesh, Brazilia, Camerun, Capul Verde, Sfântul Scaun, Congo, Ecuador, Etiopia, Japonia, Irlanda de Nord, Italia, Madagascar, Moldova, Paraguai, Peru, Polonia, reprezentativa comunităţii rom, România, Somalia, Spania, Senegal, Tunisia, Ucraina.

Reprezentativa Moldovei a obtinut victorii în disputele cu echipele din Peru în 21.05.2011 (scor 2 la 0) şi ETIOPIA în 27.05.2011(scor 3 la 1) şi o înfrîngere în jocul cu România în 05.06.2011(scor 4 la 1 în favoarea echipei RO). În sferturile de finală disputate în 15 şi 19 iunie, ,,Moldova’’ a obţinut victorie în jocul cu echipa ,,Braziliei (2:0) şi o egalitate cu selecţionata Paraguai, ultimul meci fiind decisiv pentru ,,Moldova’’, care nu a reuşit accederea în semifinală.

Cupa Campionatului ,,Mundialido’’a fost obţinută de către echipa Paraguai, care în 25 iunie 2011 a învins în meciul de finală echipa Spaniei.

Rezultatele ,,Moldovei’’, care participă la acest eveniment din 2006, sunt de apreciat, ţinând cont de faptul că membrii echipei sunt angajaţi în câmpul muncii în timpul zilei, au antrenamente după orele de program şi îşi acoperă din resurse financiare proprii cheltuielile necesare pentru a participa la Campionat. În 2009, echipa noastră a reuşit accederea în semifinală.

Turnee de fotbal la care participă reprezentanţii comunităţii moldoveneşti, s-au desfăşurat şi în alte regiuni din Italia (Napoli, Torino, Trento, Veneţia etc.). Cele mai bune rezultate au fost obţinute de către echipele din Mestre (Veneţia), datorită prezenţei în teritoriu a Asociaţiei moldoveneşti cu profil sportiv ,,Olimpia’’ (Preşedinte Iurie ANDREEV, antrenor de judo) şi Trento, unde echipa Moldovei a obţinut Cupa şi un premiu bănesc de 500 de euro, învingând România în finală. Echipele noastre din Mestre au luat locuri de frunte la probele de fotbal, baschet şi tenis de masă, fiind premiate de viceprimarul Veneţiei, Sandro SIMIONATO, care a subliniat importanţa acestor evenimente de consolidare şi integrare a societăţii multiculturale.

Componenţa echipei ,,Moldova’’: Andrei CEPRAGA (căpitan echipă), Arsen ARAZOV, Veaceslav ARTIN, Victor CIOBANU, Radu CIOBANU, Lucian CRĂCIUN, Vitalie CRETU, Victor DARIE, Eugeniu DARIE, Ivan GLIGOR, Vadim ISTRATI, Maxim LUNGU, Sergiu MATEI, Radu MIHALACHI, Ion NAZARU, Valeriu NAZARU, Vladislav POCITARI, Valeriu POPA, Radu SADOVNIC, Oleg VASLUIAN.

Liliana VERLAN