Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Farnesina demonstrează în continuare susţinere pentru Republica Moldova

La data de 17 noiembrie curent, la Farnesina, sediul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Italiene, a avut loc întrevederea dlui Vladimir FILAT, Prim-ministru al Republicii Moldova cu dl Franco FRATTINI, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Italiene.

În cadrul dialogului, au fost abordate subiecte ce ţin de consolidarea relaţiilor bilaterale între cele două state, soluţionarea problemei transnistrene, procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE, parcursul european al Republicii Moldova, precum şi  protecţia socială a cetăţenilor moldoveni ce lucrează în Republica Italiană.

În acest sens, a fost apreciată intensificarea dialogului politic cu Italia, fiind menţionat faptul că Republica Moldova îşi doreşte menţinerea şi dezvoltarea acestui dialog la toate nivelurile.

Prim-ministrul FILAT a mulţumit interlocutorului pentru susţinerea acordată RM în procesul de integrare europeană, menţionînd faptul că Italia este un susţinător constant al eforturilor RM de dinamizare şi consolidare a raporturilor cu UE, totodată, a fost apreciată şi atitudinea pozitivă faţă de cetăţenii moldoveni care muncesc în Italia.

La rîndul său dl Franco FRATTINI a reconfirmat suportul Italiei pentru aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, subliniind faptul că Italia îşi doreşte o implicare mai plenară în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în vederea identificării unei soluţii durabile în acest sens.

Cei doi oficiali au pledat pentru întreprinderea unor măsuri concrete în vederea intensificării cooperării comercial-economice între state. În context, s-a convenit asupra organizării unui forum al oamenilor de afaceri din cele două ţări, precum şi asupra creării unui Consiliu moldo-italian al oamenilor de afaceri.

Astfel, Ministrul FRATTINI a solicitat Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, dlui Stefano DE LEO, să asigure participarea la forum a unui nivel reprezentativ a mediului de afaceri italian, precum şi a responsabililor din organele administrative în domeniu.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit Acordul de readmisie dintre cele două ţări, ambele părţi subliniind importanţa documentului respectiv

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au menţionat necesitatea dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale pe multiple planuri.