Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Prim-ministrul Vladimir FILAT a avut o întrevedere cu cetăţenii moldoveni din or. Roma

În seara zilei de 17 noiembrie current, dl Vladimir FILAT, Prim-ministru al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu comunitatea moldavă din or. Roma. La eveniment au mai participat dl Veaceslav NEGRUŢA, Ministru al Finanţelor, dna Natalia GHERMAN, Ministru a.i. al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Sergiu SAINCIUC, Ministru a.i. al Muncii şi Protecţiei Sociale, dl Iulian FRUNTAŞU, Consilieru al Prim-ministrului.

În discursul său, dl Prim-ministru a vorbit despre situaţia curentă din Republica Moldova, acţiunile întrprinse pe parcursul unui an de activitate de către Guvern, reuşitele înregistrate, dar şi problemele şi provocările care există.

Astfel, dl Vladimir FILAT a vorbit despre întîlnirile avute şi planificate pentru seara aceleiaşi zile cu înalţii oficiali din Republica Italiană, precizînd că scopul vizitei respective este de a consolida relaţiile dintre cele două state şi de a identifica soluţii pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor RM aflaţi în Republica Italiană.

În acest context, a fost menţionat faptul că, în ultima perioadă, Italia a promovat mesaje de susţinere a Republicii Moldova, o atenţie particulară fiind acordată mesajului lansat de către dl Franco FRATTINI, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Italiene, în cadrul recentei sale vizite la Chişinău, cu ocazia Reuniunii aşa-numitului Grup de Prieteni ai Republicii Moldova.

De asemenea, a fost comunicat faptul că în luna octombrie a fost aprobat Planul de Acţiuni pentru Moldova privind liberalizarea regimului de vize cu UE, subliniindu-se importanţa liberei circulaţii a cetăţenilor RM în Europa.

În altă ordine de idei au fost abordate interesele comune moldo-italiene la capitolul economic, precizîndu-se că s-a convenit deja asupra desfăşurării unui Forum al oamenilor de afaceri din cele două ţări.

Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, că, pe parcursul acestui an, Republica Moldova a avut o politciă externă bazată pe responsabilitate şi pe angajamente asumate care au fost realizate.

Întrebările cetăţenilor moldoveni, prezenţi la întîlnire, s-au axat asupra raporturilor RM cu statele vecine, dar şi cu ţările membre ale CSI şi UE, posibilităţilor de a investi în Moldova, a condiţiilor de lansare a afacerilor, a protecţiei sociale a cetăţenilor, precum şi a parcursului de integrare europeană a Moldovei.