Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Vizita de lucru a Ambasadorului Gheorghe RUSNAC în Provincia Brescia (or. Brescia si or. Darfo Boario Termi, Republica Italiană)

În perioada 10-11 octombrie curent dl Gheorghe RUSNAC, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Italiană a efectuat o vizită de lucru în Provincia Brescia, unde s-a întâlnit cu diaspora cu care a discutat despre situaţia politică actuală din Republica Moldova, paşii întreprinşi de Guvernul RM cu referinţă la stimularea reîntoarcerii cetăţenilor moldoveni în ţară. Unul din subiectele importante abordate a fost şi cel al desfăşurării alegerilor parlamentare din RM din 28 noiembrie curent. Ambasadorul a comunicat cetăţenilor despre decizia autorităţilor moldoveneşti de a deschide un birou electoral în or. Brescia.

În aceeaşi zi, Ambasadorul a participat la emisiunea „Republica Moldova: 19 ani pe calea independenţei şi democraţiei”, transmisă la postul de televiziune „Super TV”, loc. Bargnano di Corzano, provincia Brescia, în cadrul căreia au fost abordate subiecte cu referinţă la situaţia politică actuală din ţară, priorităţile Guvernului şi acţiunile întreprinse pentru realizarea acestora, relaţiile bilaterale RM – Italia, desfăşurarea misiunilor de documentare şi evaluare ale Comisiei Europene pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

De asemenea, au fost prezentate concluziile celei de-a III-a Reuniuni informale a acţiunii Europene pentru RM, desfăşurată la Chişinău, în perioada 29-30 septembrie 2010, precum şi despre etapa actuală a negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE.

O noutate importantă este faptul că în urma unui acord semnat între postul de televiziune „Super TV” şi postul de radioteleviziune „Teleradio Moldova”, începând cu 10 octombrie curent, în fiecare duminică la orele 13.30 şi 23.30, cetăţenii moldoveni vor avea posibilitatea să urmărească la postul „Super TV” un telejurnal în limba română în cadrul căruia vor fi transmise ştirile săptămânale din RM.

În cadrul vizitei la Brescia, şeful Misiunii a mai avut întrevederi cu membrii asociaţiei antreprenorilor Vallecamonica – Alto Sebino – Valcavallina şi Val di Scalve „Assocamuna” (cca 30 antreprenori) care au manifestat interesul pentru o viitoare colaborare cu Republica Moldova  în domeniul agricol şi a prelucrării produselor agricole, creşterii bovinelor şi prelucrării produselor de lactate şi carne, etc. La această întrevedere au fost prezenţi şi membri al administraţiei publice locale şi mediului de afaceri italian. În cadrul dialogului, Ambasadorul a informat despre climatul investiţional din Republica Moldova, oportunităţile oferite de cadrul legislativ naţional, inclusiv facilităţile şi avantajele fiscale, precum şi beneficiile oferite de Preferinţele Comerciale autonome acordate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Participanţilor la întrevedere le-a fost distribuit şi material informativ referitor la climatul investiţional în RM. De asemenea, s-a discutat  despre posibilitatea organizării unei misiuni ale oamenilor de afaceri italieni în RM.

Dl Gheorghe Rusnac a efectuat o vizită şi la societatea italiană „Gli stagioni della montagna”, producător de caşcaval maturat, urmată de întrevederea Ambasadorului cu dl Eugenio GASPARINI, reprezentant al societăţii, care a explicat tehnologia de maturare şi avantajele obţinute de pe urma acestei tehnologii, discutându-se, totodată, posibilitatea creării unei asociaţii de producători de acest gen în Republica Moldova, care ar putea implementa tehnologia respectivă.

O altă companie care a manifestat interes pentru piaţa moldovenească este „ISEO Serrature S.p.a.”, specializată în  producerea cheilor şi lacătelor. În cadrul întrevederii cu  domnii Ervisto FACCHINETTI, Preşedintele companiei, şi Pierre BOURGMAZER, Manager General, a fost făcută prezentarea produselor companiei ISEO, Preşedintele companiei menţionând despre interesul de a pătrunde pe piaţa statelor membre CSI  prin deschiderea unei reprezentanţe de producere-distribuire, fiind examinată posibilitatea de a deschide respectiva reprezentanţă anume în Republica Moldova.