Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Republica Moldova va beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea agriculturii

Chisinau, 13 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova va beneficia de un grant de 20 milioane dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii si sustinerea producatorilor agricoli. Anuntul a fost facut astazi de catre Kanayo F. Nwanze, Presedintele Fondului International pentru Dezvoltare Agricola (IFAD) in cadrul unei discutii telefonice cu Presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Presedinte interimar al Republicii Moldova, ca raspuns la solicitarea Presedintelui de acordare a fondurilor financiare pentru relansarea agriculturii din Republica Moldova, comunica MOLDPRES cu referire la sectia relatii cu mass-media a Parlamentului.

Potrivit lui Kanayo F. Nwanze, Republica Moldova va mai beneficia si de subventii din partea unor state europene in valoare totala de circa 10 mln dolari SUA, pentru implementarea unui sir de proiecte pentru relansarea sectorului agricol. O decizie finala in acest sens va fi adoptata la inceputul lunii octombrie la Sedinta Comitetului de Evaluare IFAD.

Totodata, Kanayo F. Nwanze a declarat ca in timpul apropiat va efectua o vizita la New York in cadrul careia va discuta cu donatorii externi despre posibilitatea de a acorda Republicii Moldova un suport financiar in valoare de circa 30 mln dolari SUA pentru relansarea agriculturii.

Presedintele Mihai Ghimpu a adresat multumiri Presedintelui IFAD Kanayo F. Nwanze pentru programele de finantare desfasurate in Republica Moldova in vederea revitalizarii agriculturii. Imbunatatirea alimentatiei, cresterea calitatii produselor agricole si majorarea veniturilor in mediul rural constituie o premisa esentiala pe calea modernizarii economice a Republicii Moldova si a realizarii obiectivului de integrare europeana, a declarat Presedintele. In context, Mihai Ghimpu a confirmat disponibilitatea autoritatilor din Republica Moldova de a sustine principiile si valorile IFAD referitoare la eradicarea saraciei in mediul rural prin implementarea reformelor democratice, inclusiv adoptarea politicilor eficiente de dezvoltarea a agriculturii.

Anterior, in cadrul vizitei efectuate la Roma, Presedintele Mihai Ghimpu a solicitat IFAD acordarea unor fonduri financiare pentru sustinerea proprietarilor de teren agricol.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricola este o agentie specializata a ONU, a carei activitate vizeaza eradicarea foametei si a saraciei in mediul rural in tarile in curs de dezvoltare prin acordarea sustinerii financiare. Republica Moldova a aderat la IFAD in 1996, iar volumul angajamentelor anuale pentru finantarea proiectelor si a granturilor constituie peste 450 mln dolari SUA.