Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE

La data de 15 iunie curent, la Luxemburg, în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE a fost lansat oficial dialogul RM-UE cu privire la liberalizarea regimului de vize. În aceeaşi zi, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Oficialilor de rang înalt, primul eveniment în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor.

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Iurie Leancă, iar cea a Uniunii Europene, de dl Jean Luis De Brauwer, Director General Adjunct al Directoratului pentru Justiţie, Libertate şi Securitate al Comisiei Europene. Reuniunea a marcat începutul procesului de dialog între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în vederea stabilirii unui regim fără vize pentru cetăţenii moldoveni.

În cadrul reuniunii, Viceprim-ministrul Iurie Leancă a prezentat o informaţie cuprinzătoare privind progresul în implementarea reformelor din domeniul justiţiei şi afacerilor interne obţinut de Republica Moldova în ultima perioadă, precum şi priorităţile Guvernului RM în acest domeniu trasate pînă la sfîrşitul anului 2010. În special, oficialul moldovean s-a referit la eliberarea în exclusivitate a paşapoartelor biometrice începînd cu 1 ianuarie 2011, instituirea Grupului guvernamental de lucru care va asigura realizarea condiţiilor necesare pentru liberalizarea regimului de vize. De asemenea, a fost subliniat că progresul atins pînă la această perioadă a fost posibil inclusiv datorită Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, Misiunii EUBAM şi Dialogului structurat RM-UE în domeniul drepturilor omului.

La rîndul său, Şeful Delegaţiei UE, dl De Brauwer, a salutat rezultatele înregistrate pînă în prezent, subliniind că dinamica cu care se implementează reformele oferă perspective clare pentru atingerea obiectivului final al acestui proces şi anume abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

În rezultatul reuniunii, părţile au convenit că în viitorul apropiat o Misiune de evaluare a Comisiei Europene va întreprinde o vizită la Chişinău care va avea drept obiectiv elaborarea Raportului care va include un set de condiţii necesare pentru abolirea vizelor.