Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Poziţia consolidată a AIE cu privire la depăşirea crizei constituţionale

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat astăzi o poziţie consolidată cu privire la depăşirea crizei constituţionale. Decizia este organizarea unui referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie la începutul lunii septembrie, după care în noiembrie - alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Decizia a fost anunţata la finele unei şedinţe comune a AIE cu Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei.

Mihai Ghimpu, Liderul PL a comunicat că în urma discuţiilor cu oficialii europeni AIE a decis că unica soluţie viabilă de depăşire a crizei actuale este organizarea unui referendum la care populaţia îşi va spune cuvîntul cu privire la modul de alegere a preşedintelui. După care să fie organizate la începutul lunii noiembrie alegeri parlamentare şi prezidenţiale. "Cel mai corect este că dacă Parlamentul nu a putut alege preşedintele acest lucru să îl decidă populaţia", a spus Ghimpu.

Liderul PLDM Vlad Filat a opinat ca aceasta este soluţia care ne va ajuta să depăşim criza în care am ajuns din motive egoiste. "Toată lumea a fost martor că am căutat metode de a evita alegeri anticipate, însă realitatea este cea care este. Decizia luată astăzi este susţinută de structurile europene, iar alegerile vor fi un pas care va face ca instituţiile statului să devină funcţionale pentru a putea urma vectorul european. Noi nu avem dreptul să ratăm perspectivele", a spus Filat.

Şi liderul PD Marian Lupu a ţinut să menţioneze că decizia prezentată astăzi este una consolidată şi susţinută de toţi membrii AIE. "Din start nimeni nu şi-a dorit alegeri anticipate la infinit şi decizia de astăzi ne va scoate din criză. Totodată, noi ne vom ghida doar de principiile şi valorile europene. Decizia nu este una ideală, dar avem legea pe care trebuie să o respectăm", a opinat Lupu.

Liderul AMN Serafim Urechean a comunicat că decizia luată de AIE demonstrează o înaltă responsabilitate din partea membrilor alianţei. "Au fost înregistrate multe realizări de actuala guvernare şi aceste alegeri pot aduce unele incomodităţi însă legea este una".

La rîndul său, Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, a menţionat că R. Moldova este un stat membru important al Consiliului Europei şi decizia luată azi este una europeană şi e susţinută de structurile europene, dar şi de Comisia de la Veneţia. De asemenea, oficialul european a ţinut să încurajeze moldovenii să vină la vot pentru ca Moldova să se poată mişca înainte şi să devină un partener important al UE.

Potrivit lui Marian Lupu, conform deciziei AIE, Parlamentul nu va putea fi dizolvat mai devreme de începutul lunii octombrie, deoarece aşa prevede legislaţia." În septembrie vom avea referendum la care populaţia se va expune vizavi de modalitatea de alegere a preşedintelui, după care cu 45 de zile înainte de data alegrilor anticipate va fi dizolvat Parlamentul", a spus Lupu.

De asemenea, Lupu a precizat că alegerile vor putea fi organizate la începutul lunii noiembrie doar după ce Legislativul va adopta o serie de modificări la Codul Electoral, care în prezent prevede că alegerile pot fi organizate doar după 120 de zile de la referendum.

Decizia AIE de a dizolva Parlamentul după referendum a nemulţumit Partidul Comuniştilor care de mai multe ori a anunţat că Legislativul trebuie dizolvat la 16 iunie, atunci cînd se împlineşte un an de la ultima dizolvare.

Solicitat de MOLDPRES deputatul comunist Vadim Misin, a opinat că decizia de a dizolva Legislativul după referendum este una ilegală. "Şi referendumul este o decizie greşită pe care noi nu o susţinem, deoarece nu va scoate ţara din criză", "Noi vom decide cum vom acţiona mai departe, dar sigur protestăm împotriva deciziei", a spus Mişin.