Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea dlui Mihai Ghimpu Preşedinte al Parlamentului, Preşedinte interimar al Republicii Moldova cu Preşedintele Camerei Deputaţilor Parlamentului Italian, Gianfranco Fini

La data de 24 mai 2010, Preşedintele Parlamentului RM, dl Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Preşedintele Camerei Deputaţilor Parlamentului Republicii Italiene, Gianfranco Fini.

În cadrul dialogului, dl Fini a adresat felicitări şi urări de succes Alianţei pentru Integrare Europeană, apreciind realizările înregistrate de actualul Guvern al Republicii Moldova pe dimensiunea raporturilor RM-UE, în particular - iniţierea negocierilor asupra Acordului de Asociere şi apropiata lansare a dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, asigurînd de susţinerea Italiei în acest sens.

În context, o atenţie aparte a fost acordată modalităţii de depăşire a crizei constituţionale şi alegerilor anticipate. Oficialul italian a sugerat modificarea Constituţiei, subliniind necesitatea de a menţine în vizor atît opinia populaţiei, cît şi atitudinea comunităţii internaţionale la acest capitol.

Cu privire la cooperarea parlamentară, Gianfranco FINI a comunicat faptul că va fi examinată posibilitatea de identificare a unei modalităţi de cooperare între Legislativele celor două state, mai avansată decît semnarea Acordurilor de prietenie în cadrul uniunilor interparlamentare.

În altă ordine de idei, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat satisfacţia cu privire la faptul că comunitatea moldavă creează o imagine pozitivă Republicii Moldova în Italia şi contribuie, prin integrarea în societatea italiană, la dezvoltarea acesteia. În replică, Mihai Ghimpu a mulţumit pentru deschiderea şi susţinerea părţii italiene, accentuînd importanţa pe care o atribuie autorităţile de la Chişinău semnării unui Acord interstatal moldo-italian în materie de Protecţie Socială.

Referitor la cooperarea economică şi investiţională, Preşedintele Camerei Deputaţilor a comunicat că Italia are experienţă de lider economic mondial de nişă, specializat în bunuri specifice şi reprezentat de companii mici şi flexibile, sugerînd preluarea experienţei în domeniu şi cooperarea între cele două state pe acestă dimensiune.

La finalul întrevederii, dl Mihai Ghimpu i-a adresat dlui Gianfranco Fini invitaţia de a întreprinde o vizită în Republica Moldova.