Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Vizita Ambasadorului în oraşul Brescia

În perioada 6-7 martie curent, Ambasadorul a întreprins o deplasare în or. Brescia, unde a participat la emisiunea televizată "Un mărţişor mamei", difuzată în direct de către postul de televiziune Super TV, precum şi la reuniunea cu comunitatea moldavă din provinciile Brescia, Bergamo şi Padova.

În cadrul vizitei, Şeful Misiunii a avut o întrevedere cu Antonio ZAMPEDRI, Primarul comunei Pancarale, Preşedinte al Consorţiului specializat în creşterea bovinelor şi prelucrarea cărnii "AB Commercio Carni", care a exprimat interesul comunei pe care o reprezintă, de a colabora în domeniul antreprenorial. În acest context, Ambasadorul a vizitat două societăţi ale Consorţiului menţionat, unde au fost demonstrate noile tehnologii de creştere şi alimentare a vitelor şi procesul de producere a mezelurilor, fiind, de asemenea, prezentate modalităţile de comercializare a producţiei finite.

La data de 7 martie, la sediul Bisericii Ortodoxe din or. Brescia, Ambasadorul a avut o reuniune cu circa 250 reprezentanţi ai comunităţii moldave din regiune, pe durata căreia auditoriul a fost informat despre situaţia actuală din Republica Moldova pe plan politic şi economic; conlucrarea Ambasadei cu Asociaţiile moldave; iniţiativa de organizare a tîrgului locurilor de muncă în or. Padova, în cadrul Proiectului "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţii muncii şi de reîntoarcere a migranţilor", preconizată spre desfăşurare pentru data de 8 mai curent.

Pe parcursul aceleiaşi zile, s-a desfăşurat emisiunea "Un mărţişor mamei", difuzată în direct de postul de televiziune "Super TV", din localitatea Bargnano di Corzano. În cadrul acesteia, Ambasadorul a efectuat o relatare cu privire la istoria, cultura şi tradiţiile poporului moldav, simbolul Mărţişorului şi semnificaţiile acestuia în folcloristica Republicii Moldova. Prezentarea a fost însoţită de vizualizarea unei mici expoziţii de obiecte de artizanat şi bucate naţionale.

De asemenea, spectatorii au fost informaţi despre aspiraţiile europene ale ţării noastre, demararea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, precum şi recenta vizită a misiunii de evaluare a Comisiei Europene, privind liberalizarea regimului de vize. O atenţie aparte a fost acordată evoluţiilor curente din Republica Moldova la o serie de capitole, fiind evidenţiate priorităţile stabilite de către Guvern şi acţiunile întreprinse în vederea realizării acestora.

În cadrul sesiunii interactive, cetăţenii moldoveni au avut posibilitatea să primească răspunsuri la întrebările adresate Şefului Misiunii şi să împărtăşească experienţa de integrare în societatea italiană. Emisiunea a finalizat cu un scurt recital de melodii şi versuri dedicate mamei şi femeiei cu ocazia sărbătorii de 8 Martie.

La final, Ambasadorul a acordat un interviu postului de televiziune "Super TV", în cadrul căruia a vorbit despre relaţiile bilaterale moldo-italiene, comunitatea moldavă în Italia şi capacitatea acesteia de a se integra în ţara de reşedinţă.