Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Vizita Ambasadorului Gheorghe RUSNAC în provincia Varese

În perioada 16-17 februarie curent, Ambasadorul a întreprins o vizită în regiunea Varese, în cadrul căreia s-au înscris o serie de reuniuni cu reprezentanţi ai autorităţilor locale în domeniul economic, social, şi educaţional, precum şi un seminar cu privire la oportunităţile de afaceri în Republica Moldova.

Programul vizitei a inclus întrevederi cu Dario GALLI, Preşedinte al Provinciei Varese, Attilio FONTANA, Primar al oraşului Varese, Patrizia TOMASSINI, Asesor pentru egalitatea oportunităţilor şi învăţămînt, Ciro GRASSIA, Asesor pentru probleme economice, Fabio D’AULA, Asesor pentru protecţie civilă şi securitate şi Gian Luca DEL MARCO, Preşedinte al Asociaţiei pentru Promovare Socială Italia-Moldova ONLUS.

La data de 16 februarie, la sediul Asociaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii, s-a desfăşurat seminarul cu tematica "Republica Moldova: oportunităţi de afaceri pentru antreprenori". Alături de membrii Asociaţiei respective, la eveniment au mai participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi mediului de afaceri italian. Participanţii au fost informaţi despre climatul de afaceri din RM, condiţiile de investiţii şi oportunităţile oferite de cadrul legislativ naţional, inclusiv facilităţile şi avantajele fiscale, precum şi beneficiile condiţionate de Preferinţele Comerciale Autonome acordate Republicii Moldova, în regim unilateral, de către Uniunea Europeană.

Totodată, la solicitarea participanţilor, au fost abordate o serie de subiecte precum: situaţia politică curentă din Republica Moldova, priorităţile actualului Guvern, condiţiile de acces a cetăţenilor comunitari pe teritoriul ţării noastre, periodicitatea curselor aeriene Italia-Moldova. Un interes major a fost manifestat pentru detalii specifice referitoare la posibilitatea procurării terenurilor în RM de către investitori străini, salarii, taxe, cota ce urmează a fi achitată de către angajatori în fondul de pensii pentru angajaţi, existenţa şi funcţionalitatea sindicatelor.

Oportunităţile de investiţii în domeniul agricol şi a prelucrării produselor agricole, au fost discutate cu Bruno SPECCHIARELLI, Asesor pentru Comerţ, Agricultură şi Gestiune a Faunei, constituind, de asemenea, subiectul mesei rotunde cu participarea Preşedintelui Confederaţiei Agricultorilor Italieni, Giovanni GIUBILINI.

Agenda vizitei a inclus, de asemenea, întrevederi cu Prof. Renzo DIONIGI, Rectorul Universităţii Insubria şi Alfredo PETITTO, Directorul Liceului artistic "A. Frattini" din or. Varese, în cadrul cărora au fost abordate aspecte de cooperare cultural-ştiinţifică, precum şi o reuniune cu un grup de cetăţeni moldoveni, rezidenţi ai Provinciei respective, în cadrul căreia Ambasadorul a răspuns la o serie de întrebări şi a informat despre evoluţiile curente din Republica Moldova.

Vizita a fost reflectată de cotidianul regional "Prealpina", căruia, cu această ocazie, i-a fost acordat un interviu de către Şeful Misiunii.