Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Întrevederea Ambasadorului cu Gianfranco FINI, Preşedintele Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului Italian

La data de 15 februarie curent Ambasadorul a avut o întrevedere cu Gianfranco FINI, Preşedinte al Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene, pe durata căreia au fost discutate aspecte ale cooperării parlamentare moldo-italiene.

Şeful Misiunii a efectuat o prezentare a componenţei Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XVIII-a, instituit urmare alegerilor din 29 iulie 2009, realizînd o trecere în revistă a evoluţiilor curente din ţară la o serie de capitole. Astfel, în contextul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, demarate de curînd, a fost subliniată importanţa pe care o atribuie autorităţile moldave promovării unei strategii de susţinere multilaterală, de către partenerii internaţionali, a demersului RM şi a eforturilor acesteia pe calea integrării europene. În acest context, a fost lansată propunerea de a semna un Acord de colaborare interparlamentară între cele două state.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a reiterat mesajele de susţinere pentru Republica Moldova, exprimate anterior de reprezentanţii Guvernului italian, confirmînd faptul că viitorul Republicii Moldova este în UE, subliniind însă că parcursul respectiv nu va fi unul uşor, deoarece RM va avea de susţinut o serie de examene de capacitate importante şi va trebui să dea dovadă de pregătire pentru acestea.

Cu referre la dosarul de cooperare parlamentară a celor două state, Gianfranco FINI a remarcat prezenţa Republicii Moldova pe agenda de lucru a Parlamentului italian, prin ratificarea în ultimii doi ani a 3 tratate bilaterale. De asemenea, oficialul italian a comunicat disponibilitatea de a semna un eventual Acord de cooperare interparlamentară, adresînd, totodată, o invitaţie Preşedintelui Parlamentului RM de a întreprinde o vizită în Italia.

O atenţie aparte a fost acordată de către Preşedintele Camerei Deputaţilor comunităţii moldoveneşti aflate pe teritoriul Italiei. Dl FINI a remarcat că deşi numeroasă, aceasta nu condiţionează dificultăţi statului de reşedinţă, creînd o imagine extrem de pozitivă Republicii Moldova. În acest context, înaltul oficial italian a exprimat interesul pentru organizarea unei întrevederi cu reprezentanţii comunităţii moldovenilor din Republica Italiană.