Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

A fost dat startul negocierilor privind Acordul de Asociere RM-UE

La 12 ianuarie curent, la Chişinău s-a desfăşurat prima rundă de negocieri privind Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Delegaţiile celor două părţi au fost conduse de dl Gunnar Wiegand, Directorul Direcţiei pentru Relaţii Externe a Comisiei Europene şi dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

După şedinţa în plen, negociatorii s-au divizat în patru grupuri tematice de lucru precum urmează: 1. Dialogul Politic şi Reformele, Cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate; 2. Cooperarea Economică, Sectorială şi Financiară; 3. Justiţia, Libertatea şi Securitatea; 4. Contactele Interumane. Discuţiile s-au axat, în temei, pe un schimb de optici ale părţilor referitor la structura şi elementele definitorii ale viitorului Acord de asociere. Altfel spus, a fost examinată foaia de parcurs a negocierilor, ulterior urmând a fi formulate propuneri concrete şi detaliate care vor fi discutate la următoarele runde de negocieri şi care vor da substanţa propriu-zisă conţinutului Acordului.

La sfârşitul negocierilor, dnii Gunnar Wiegand şi Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, au ţinut o conferinţă de presă.

"A fost un început foarte bun" – a apreciat rezultatul negocierilor şeful echipei de negociatori europeni. Apreciind la general desfăşurarea negocierilor, dl Gunnar Wiegand a afirmat că, "dacă ar fi să judecăm după prima rundă, rămâne să felicităm colegii din Republica Moldova pentru o pregătire foarte bună". În opinia înaltului oficial european, "discuţiile nu au purtat un caracter simbolic, ci de substanţă. Am găsit un grad mare de convergenţă a poziţiilor părţilor: împărtăşim aceleaşi valori care vor sta la baza viitorului Acord". Gunnar Wiegand a relevat că prin demararea negocierilor ce urmează să se finalizeze cu semnarea Acordului de asociere părţile şi-au propus un scop foarte ambiţios: asigurarea unei apropieri mult mai mari a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, care se va solda cu beneficii substanţiale pentru cetăţenii ţării noastre.

Exprimându-şi satisfacţia în legătură cu evenimentul produs la Chişinău, şeful diplomaţiei moldoveneşti a constatat următoarele: "Prima rundă de negocieri privind Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană este şi primul eveniment diplomatic al anului curent în ţara noastră. Şi nu doar un eveniment oarecare, ci unul cu semnificaţie aparte care – am certitudinea – va da şi tonul întregului an diplomatic 2010. Astfel, se realizează unul din elementele cheie ale dimensiunii de integrare europeană pe care şi l-a propus Guvernul, şi anume demararea negocierilor privind Acordul de asociere RM-UE". Ministrul a remarcat că lansarea negocierilor se află în consens cu doleanţele autorităţilor, dar, în egală măsură, şi cu cele ale întregii societăţi. El a subliniat că partea moldovenească este conştientă de efortul pe care urmează să-l depună pentru atingerea obiectivului de integrare europeană: "Nu vreau să ascund: orizontul nostru de aşteptare este mare. Avem de parcurs un drum lung şi dificil, dar ceea ce mi se pare deosebit de important este faptul că RM şi UE păşesc pe acest drum ca nişte parteneri realişti, cu încredere totală unul în altul şi care ştiu exact ce au de făcut ca să ajungă la final. Iar acest final – o spun cu toată convingerea – trebuie să fie şi va fi cel pe care ni-l dorim!".

Următoarea rundă de negocieri se va desfăşura la Bruxelles în săptămâna a treia a lunii martie.