Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Vizita Ambasadorului Gheorghe RUSNAC în regiunea Sicilia

În scopul consolidării cooperării moldo-italiene şi intensificării raporturilor la nivel regional, sub aspect antreprenorial-investiţional şi cultural, pe 15 decembrie 2009, E.S. Gheorghe RUSNAC a întreprins o vizită de lucru în provincia Catania (regiunea Sicilia).

Deplasarea a inclus întrevederi cu o serie de oficiali, în particular cu Giuseppe Castiglione, Preşedintele Provinciei, Pietro Agen, Preşedintele Camerei de Comerţ din or. Catania, primarii localităţilor Nicolosi şi Aci Castello, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi mijloacelor media.

În cadrul întrevederii cu Giuseppe Castiglione, Preşedinte al Provinciei Catania, Preşedinte al Uniunii Provinciilor din Italia, parlamentar european, membru al Partidului Popular European, Ambasadorul a făcut o relatare cu privire la evoluţiile curente la capitolul integrare europeană a ţării noastre, programul de lucru al Guvernului, precum şi recenta vizită a dlui Iurie LEANCĂ, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, la Roma, solicitînd totodată sprijinul în parcursul european al ţării noastre.

În replică, interlocutorul a exprimat disponibilitatea grupului parlamentarilor italieni de a susţine ţara noastră în demersurile sale pe lîngă instituţiile europene şi internaţionale, în vederea realizării aspiraţiilor ei de integrare europeană.

Pe parcursul lucrărilor Mesei rotunde la care au participat Preşedintele şi membrii Consiliului Camerei de Comerţ din or. Catania, inclusiv, un şir de antreprenori, s-a convenit asupra realizării în comun cu autorităţile menţionate mai sus, a unor activităţi orientate spre consolidarea relaţiilor comercial-economice cu provincia dată, printre care:

  • organizarea, pe parcursul anului 2010, a unei misiuni a oamenilor de afaceri din zonă în Republica Moldova şi, respectiv, a agenţilor economici moldoveni în Provincia Catania;
  • participarea antreprenorilor italieni la expoziţiile organizate la Centrul Internaţional de Expoziţii "Moldexpo";
  • examinarea oportunităţii semnării unui Acord bilateral între Camera de Comerţ din or. Catania şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Dialogul pe dimensiunea economică a fost continuat la sediul Centrului Comercial "Etnapolis", supranumit "Oraşul timpului regăsit", unul dintre cele mai mari Centre Comerciale multifuncţionale din Italia, care acordă vizitatorilor o gamă largă de servicii comerciale şi de divertisment.

În cadrul discuţiilor cu administratorul şi directorul Centrului, Salvatore Abate şi, respectiv, Alfio Mosca, s-a vorbit despre eventualitatea creării unui centru similar la Chişinău.

În aceeaşi ordine de idei, au fost purtate discuţii cu reprezentanţii societăţii "Compunet", specializate în producerea cardurilor de plastic, una dintre puţinele companii deţinătoare a dreptului de a emite carduri Viza, Mastercard şi American Express. În acest context, a fost lansată propunerea de colaborare în domeniu cu instituţiile private şi publice din ţara noastră.

Adiţional, programul vizitei a inclus deplasarea în două localităţi cu destinaţie turistică (Aci Castello şi Nicolosi), în vederea stabilirii contactelor de cooperare în domeniul turistic, cultural şi antreprenorial. În acest sens, a fost lansată propunerea semnării unor acorduri de înfrăţire a comunelor respective cu localităţi din Republica Moldova.

Ambasadorul a acordat o serie de interviuri posturilor de televiziune regionale "D1 Television", "Rei TV" şi "Rai Tre – Sicilia". Evenimentul a fost reflectat în cotidianele "Il giornale di Pozzalo", "Blue media" şi "Corriere del Sud".