Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Lista oraselor din Italia unde gasiti Ghidul


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Franco Frattini: Italia este gata să joace "un rol crucial" în cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Aflat în vizită de lucru la Roma, vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său italian Franco Frattini.

Iurie Leancă a ţinut să remarce că vizita sa la Roma se numără printre primele vizite pe care le întreprinde în străinătate în calitate de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, aceasta vorbind despre importanţa pe care Republica Moldova o atribuie dialogului cu Italia atît în plan bilateral, cît şi în eforturile generale de europenizare. Ministrul s-a referit la priorităţile politicii interne şi externe a Alianţei pentru Integrare Europeană, la dificultăţile întîmpinate în procesul de democratizare a ţării şi în readucerea Republicii Moldova pe făgaşul unei dezvoltări normale. El l-a informat pe omologul său despre agenda de cooperare RM-UE şi a subliniat că ţara noastră apreciază înalt suportul Italiei în această direcţie.

La rândul său, Franco Frattini a declarat că este la curent cu dosarul european al Republicii Moldova şi că Italia este gata să joace "un rol crucial" în sprijinul cooperării multidimensionale a ţării noastre cu Uniunea Europeană. Cu titlu concret, mnistrul italian s-a referit la sprijinul pe care ţara sa îl poate acorda, în deplină cunoştinţă de cauză, în procesul de negociere a Acordului privind liberalizarea regimului de vize, aducînd drept exemplu succesul obţinut în această privinţă de către statele din Balcani care au parcurs calea de la procesul de facilitare pînă la cel de liberalizare a regimului de vize.

Dezvoltînd tezele interlocutorului, Franco Frattini a apreciat înalt comunităţile de moldoveni din Italia, subliniind că acestea sînt cooperante şi nu creează probleme autorităţilor italiene. Din această perspectivă, diaspora moldovenească poate juca un rol important în apropierea dintre cele două state. Ministrul a anunţat că, luînd în calcul aceste elemente pozitive, partea italiană a decis să demareze pregătirile pentru negocierile cu autorităţile de la Chişinău a unui Acord privind protecţia socială a cetăţenilor moldoveni aflaţi în Italia.

Franco Frattini s-a pronunţat în favoarea aprofundării şi diversificării cooperării comercial-economice între Moldova şi Italia. În context, în timpul apropiat, la Chişinău va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri, la care şi-au anunţat deja participarea reprezentanţi importanţi ai mediilor de afaceri italiene.