Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţile Ambasadei

Vizita la Roma a domnului Iurie LEANCĂ, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

În perioada 23-24 noiembrie 2009, domnul Iurie LEANCĂ, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat prima sa vizită de lucru la Roma, Republica Italiană, în cadrul turului proiectat într-o serie de capitale europene.

Scopul vizitei, care s-a desfăşurat la invitaţia lui Franco FRATTINI, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Italiene, a fost de a transmite nemijlocit, Înaltelor autorităţi italiene, precum şi societăţii civile, mesajul pro-european al noului Guvern de la Chişinău şi de a solicita totodată, la direct, sprijinul Italiei pe dimensiunea de integrare europeană a Republicii Moldova, atît în aspect bilateral cît şi multilateral.

Conform Programului vizitei, stabilit de comun acord cu Partea italiană, au avut loc întrevederi cu dl Franco FRATTINI, senatorul Lamberto DINI, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe al Senatului Italian, Stefano STEFANI, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Deputaţilor, Riccardo MIGLIORI, membru al Parlamentului italian, Preşedinte al Delegaţiei italiene în cadrul Adunării Parlamentare a OSCE, E.S. Mons. Dominique MAMBERTI, Secretar pentru Relatii Bilaterale in cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, în special, cu Preşedintele Patronatului ACLI (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani), Vice-preşedinte Naţional Vicar, Michele RIZZI, cu Comunitatea moldovenilor din Italia, precum şi reprezentanţii mass-media italiene.

În cadrul primei întrevederi a domnului Iurie LEANCĂ cu Franco FRATTINI la Farnesina, interlocutorii au avut posibilitatea timp de o oră să susţină un dialog consistent, care s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebit de amicală. Părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea relaţiilor bilaterale moldo-italiene: actualitate şi perspective de cooperare politică şi social-economică.

O atenţie aparte a fost acordată colaborării moldo-italiene în domeniul comercial-economic şi intensificării relaţiilor la capitolul dat. În acest aspect, a fost menţionată vizita în Republica Moldova a Viceministrului italian al Dezvoltării Economice, Adolfo URSO şi a reprezentanţilor mediului de afaceri din Italia.
Pe parcurs au fost abordate problemele regionale, Partenariatul Estic, relaţiile cu ţările din regiune etc.

Franco FRATTINI, s-a arătat deosebit de satisfăcut de decizia politică a actualei puteri de la Chişinău, precum şi de afirmaţia omologului său, care a calificat Italia drept un prim-partener, atît în plan economic cît şi politic.

În contextul tematicii abordate, Ministrul FRATTINI a asigurat că Italia va sprijini la gradul cel mai înalt Republica Moldova, menţionînd totodată, că este determinat personal să promoveze demersurile ţării noastre. La această etapă, a delineat două puncte principale:

  • coordonarea nemijlocită a paşilor concreţi pentru realizarea obiectivului de liberalizare a regimului de vize Republica Moldova-UE;
  • problema transnistreană.

Dezvoltînd subiectul liberalizarii regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Şeful diplomaţiei italiene şi-a expus viziunea privind abordarea practică a problemei, punctînd asupra următoarelor imperative:

  • stabilirea unor termene exacte pentru facilitarea şi ulterior, obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova;
  • elaborarea foilor de parcurs pentru realizarea obiectivelor stabilite;
  • identificarea cît mai rapidă a ţărilor disponibile să acorde suportul lor pentru realizarea finalităţilor propuse.

În calitatea sa de autor al Iniţiativei de lansare a Parteneriatului de Molbilitate RM-UE, Ministrul FRATTINI a propus organizarea în termene proxime a unui for în oraşul Roma, orientat spre aprofundarea dialogului moldo-comunitar pe marginea subiectului liberalizării regimului de vize, reiterînd că ţara sa este disponibilă să joace un rol crucial în susţinerea cauzei RM în cadrul structurilor europene şi internaţionale, subliniind în acelaşi timp faptul, că prezenţa unei comunităţi extinse de moldoveni în Republica Italiană, care nu crează dificultăţi ţării, serveşte drept argument adiţional în susţinerea demersului RM pentru obţinerea liberalizării regimului de vize.

Şefii celor două diplomaţii au convenit asupra publicării unui articol sub-semnat de ambii Miniştri, care va fi dat publicităţii în cele mai prestigioase mijloace de presă din Italia şi Moldova.