Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Ştirile Diasporei

ANUNȚ IMPORTANT: Modificări ale Codului rutier italian

Stimați concetățeni, vă rugăm să luați cunoștință și măsurile necesare pentru a evita sancțiuni aspre!

Pe 3 decembrie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 132 din 1 decembrie 2018, care conține, printre altele, modificări aduse Codului rutier italian. În special:

- Se interzice persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul (autoturism, scuter, motocicletă, remorcă etc.) înmatriculat în străinătate. Pentru cazurile de încălcare a interdicției amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat (art.93).

- Vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalitățile vamale, poate circula în Italia doar un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligațiilor vamale și plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităților italiene competente o foaie de parcurs și înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian. Sancțiunile prevăzute pentru încălcarea acestor dispoziții sunt aceleași ca și la art. 93 (art. 132).

- Se aduc precizări privind responsabilitatea – principiul solidarității: măsurile nu se aplică proprietarului vehiculului, ci deținătorului temporar; în cazul vehiculelor înmatriculate în străinătate și care circulă în Italia, persoana rezidentă în Italia este cea care răspunde (art. 196).

– Se aduc modificări substanțiale privind punerea sub sechestru și confiscarea vehiculelor (art. 213) - toate vehiculele puse sub sechestru trebuie să fie date în custodia persoanelor interesate (proprietar, șofer, părinte în cazul unui minor etc.), adică cel prins cu nereguli poate să păstreze la domiciliu sau în altă parte vehiculul, dar să nu-l conducă ulterior; în caz de imposibilitate sau refuz (amenda pentru refuz este de peste 7.000 de euro), vehiculul este plasat în depozitul autorităților (art. 214-bis) cu obligația urgentă de ridicare.

Textul integral al Legii nr. 132 din 1 decembrie 2018 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018 de stabilire a unor prevederi urgente în materia protecției internaționale și imigrației, siguranței publice, precum și de măsuri privind funcționarea Ministerului de Interne și organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Administrarea Bunurilor puse sub Sechestru sau Confiscate de la Criminalitatea Organizată aici: http://www.gazzettaufficiale.it/eli/gu/2018/12/03/281/sg/pdf.