Ambasada Republicii Moldova în Republica Italiană

Linkuri utile

Invest Privatization

Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber


Mass Media din Moldova

Noutăţi consulare

La Chişinău au avut loc consultări consulare moldo-italiene

Astăzi, la Chişinău au avut loc consultări interministeriale moldo-italiene în domeniul consular desfăşurate sub egida Ministerelor de Externe ale celor două ţări. Delegaţiile, constituite din reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe, ministerelor muncii şi protecţiei sociale, precum şi ai ministerelor afacerilor interne au efectuat un schimb de opinii cu privire la starea actuala a relaţiilor moldo-italiene în domeniile respective.

În cadrul consultărilor au fost demarate discuţiile privind încheierea unui Acord în domeniul protecţiei sociale, un document de o importanţă majoră, care ar contribui substanţial la protejarea drepturilor cetăţenilor RM aflaţi legal pe teritoriul Republici Italiene.

În contextul aprofundării cadrului juridic bilateral, au fost negociate alte trei documente importante, printre care Acordul de cooperare în domeniul migraţiei de muncă şi Protocolul de implementare a acestuia, Acordul privind repatrierea copiilor minori moldoveni aflaţi fără însoţitori pe teritoriul Italiei, precum şi Protocolul de implementare a Acordului privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnat între RM şi UE.

În acest sens, au fost analizate proiectele documentelor menţionate, urmând ca textele să fie transmise spre avizare ministerelor şi instituţiilor abilitate ale celor două ţări.

În cadrul discuţiilor s-a remarcat existenţa unui caracter special al relaţiilor moldo-italiene. În acest context, semnarea acordurilor în domeniul migraţiei de muncă, protecţiei sociale, precum şi a protocolului privind readmisia vor deschide noi oportunităţi pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale şi vor contribui la dinamica intensă a dialogului existent.

Consultările au avut loc ca urmare nemijlocită a înţelegerilor convenite în urma discuţiilor din luna noiembrie 2010 de la Roma dintre Miniştrii de Externe ai Republicii Moldova şi Italiei, Iurie Leancă şi Franco Frattini, în cadrul cărora o atenţie specială a fost acordată măsurilor de protecţie socială a cetăţenilor moldoveni aflaţi legal în Italia.